Ілюстрація / REUTERS

Концентрація вуглекислого газу в атмосфері Землі оновила рекорд, досягнувши 405,5 мільйонних часток за об'ємом в 2017 році - до нинішнього часу такою вона була тільки 3-5 мільйонів років тому.

Про це в щорічній доповіді повідомила Всесвітня метеорологічна організація (ВМО), пише N+1. Попередній рекорд був досягнутий в 2016 році, тоді концентрація парникових газів в атмосфері була на рівні до 403,3 частини на мільйон.

Спалювання викопного палива і деякі інші промислові процеси призводять до викидів в атмосферу парникових газів - через це, як вважають вчені, за останнє століття спостерігається зростання глобальної середньої температури й зміна клімату. ВМО зазначає, що концентрація CO2 впевнено оновлює максимуми (психологічно важливий поріг в 400 частин на мільйон вона подолала в 2015 році), і передумов для перелому тенденції поки немає. За даними організації, з 1750 року концентрація CO2 в атмосфері зросла на 146 відсотків, до 405,5 частини на мільйон.

Відео дня

Читайте такожОзоновий шар Землі повністю відновиться до 2060 року - метеорологи

Концентрація метану, другого за важливістю довгоживучого парникового газу, також досягла нового рекордного значення в 1859 частин на мільярд за обсягом, або 257 відсотків від доіндустріальних рівнів. Концентрація N2О в 2017 році склала 329,9 частини на мільярд, або 122 відсотка від рівнів середини XVIII століття. Крім того, ВМО відзначає уповільнення зниження концентрації трихлорфторметану (ХФВ-11 або CFC-11), потужного парникового і озоноруйнівного газу, забороненого Монреальським протоколом - це автори доповіді пов'язують із зростанням його виробництва в Азії.

Генсек ВМО Петтері Таалас, коментуючи висновки доповіді, підкреслив, що 3-5 мільйонів років тому, коли на Землі в останнє спостерігалася аналогічна концентрація вуглекислого газу в атмосфері, середня глобальна температура була на 2-3 градуси вище, а рівень Світового океану - на 10-20 метрів вище, ніж зараз. Таалас зазначив, що "вікно можливостей для вирішення проблеми зміни клімату стрімко закривається".

Доповідь ВМО опублікована напередодні чергової сесії міжнародних переговорів ООН з проблеми зміни клімату, яка пройде на початку грудня у польському місті Катовіце.

Як повідомляв УНІАН, раніше Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) у своїй щорічній доповіді World Energy Outlook повідомило, що обсяг викидів вуглекислого газу в усьому світі, незважаючи на всі зусилля по охороні екології, в 2017 році збільшився на 1,6 відсотка до рекордного рівня, і в поточному році ця тенденція продовжиться.