Зазвичай гримпотевтиси мешкають на глибині від 100 до п'яти тисяч метрів / фото Springer Nature/Creative Commons Attribution

Майже на самому дні найглибшого жолоба у східній частині Індійського океану морські біологи виявили восьминога роду гримпотевтис, або «восьминога Дамбо».

Фотографії опубліковані в журналі Marine Biology, передає Naked Science.

Зазвичай гримпотевтиси мешкають на глибині від 100 до п'яти тисяч метрів, однак цього 35-сантиметрового восьминога засікли на глибині 6957 метрів. Ще одного гримпотевтиса виявили на позначці в 5760 метрів (довжина його тулуба досягала 43 сантиметрів).

Відео дня
фото Springer Nature/Creative Commons Attribution

Раніше максимальною глибиною, на якій вдавалося сфотографувати восьминога, були 5145 метрів (зроблено це було 50 років тому близько Барбадосу).

«Вони повинні якимось чином змінювати будову клітин свого організму. Якщо ви уявите, що клітина схожа на повітряну кулю, то вона просто лусне під таким тиском. Таким чином, потрібна якась розумна біохімія, що дозволяє їй зберегти форму», - прокоментував знахідку доктор Алан Джеймісон з Університету Ньюкасла.

фото Springer Nature/Creative Commons Attribution

Як повідомляв УНІАН, починаючи з 1980 року 90% популяції дельфінів в Індійському океані було знищено в результаті промислового рибальства.