Hyalinobatrachium яку / фото: журналі zookeys

Вчені виявили в Еквадорі новий вид жаб, що належить до сімейства Centrolenidae, які називають "скляними". Опис виду опубліковано в журналі ZooKeys, а коротко його викладає Naked Science. Ці земноводні відрізняються прозорою шкірою на черевці. Крізь неї видно внутрішні органи, в тому числі печінку і шлунково-кишковий тракт.

Читайте такожВчені назвали новий вид мурах на честь групи RadioheadНовий вид назвали Hyalinobatrachium yaku - в перекладі з мови кічуа yaku означає "вода". Жаби поширені в Центральній і Південній Америці, від Мексики до Аргентини.

За словами вчених, потоки води, а саме невеликі річки з повільною течією, відіграють ключову роль у розмноженні цих жаб.

Відео дня

"Дослідження мітохондріальної ДНК жаб показало, що новий вид генетично близький до кількох відомих видів скляних жаб. Найбільш близький з них — Hyalinobatrachium pellucidum. Однак у нового виду є характерна відмінність — темні крапки в середній частині спини. Від інших скляних жаб вид відрізняють кілька рис. Зелені цятки на голові і спині у них темніші, ніж у інших видів. Прозора шкіра на грудях і черевці дозволяє розглянути не лише нирки і сечовий міхур, але і перикард — зовнішню оболонку серця. Область печінки і шлунково-кишкового тракту, навпаки, "закриті" світловідбиваючими клітинами, ірідофорами", - повідомляє видання.

Тіло у амфібій невелике, близько 2 см, при цьому інші скляні жаби можуть досягати 7,5 см в довжину.

Самці цього виду привертають увагу самок особливими тональними сигналами, сидячи на листках, що нависають над потоками води. При цьому вчені встановили, що жаби з різних популяцій вибирають рослини, що знаходяться на різній висоті. В одній з досліджених популяцій жаби не піднімалися вище півтора метра над водою, а в іншого — могли забратися на висоту шести метрів.

Вчені наголошують, що забруднення річок регіону вкрай небезпечне для всіх видів скляних жаб.