У Дрогобичі місцеві мешканці бойкотують комунальників через сміття / Скриншот - ТСН

Місто Дрогобич на Львівщині потерпає від надлишку відходів. Місцеві жителі заблокували полігон, на який десятиліттями звозили сміття. За їх словами, термін його експлуатації давно завершився.

Читайте такожМер Дрогобича Кучма вдарив активіста (відео)

Про це йдеться у сюжеті ТСН. Зазначається, що біля будинків жителів Дрогобича виросло стихійне сміттєзвалище. Люди чекають вже п’яту добу, і не пускають на місце сміттєвози.

Відео дня

За словами містян, звозити сюди відходи почали тихцем - спочатку засипали непотребом урвище.

"Коли їм вже не було, що засипати, то вони просто почали наверх. Тут був асфальт - на асфальт засипати, утрамбовували, грейдером присипали", - розповідає мешканка Дрогобича Катерина Коньків.

Люди скаржаться, що через спеку таке «сусідство» нестерпне. Певні, отруєне вже не лише повітря, а й вода.

"Нема чим дихати, щурі бігають, антисанітарія страшна. Наші діти хворіють, та й ми самі, ми звідси приходимо - зразу таблетка від алергії, затягує страшно, в горлі дере", - скаржиться Оксана Дмитруш.

На в'їзді у Комунальне господарство стоять чотири вщент заповнені сміттєвози. Водії кажуть, стоять тут вже другу добу, сміття везти нікуди. Стотисячне місто потопає у відходах. Контейнери переповнені, подекуди лежать цілі кучугури.

Під час чергової спроби дізнатися у чиновників, коли ж непотріб приберуть, мер Дрогобича Тарас Кучма  двічі ударив активіста. Потерпілий зараз у лікарні із високим тиском. За його заявою у поліції  відкрили провадження.

"Цілу ніч в мене був тиск 170 на 120. Я не очікував, що він мене може вдарити, ну і він мене вдарив. При виході він стояв, підскочив ззаду і вдарив мене кулаком", - розповідає житель Дрогобича Орест Загрожський.

Мер визнає, що повівся не гідно. Але виправдовується - здали  нерви. Із лютого  місту щодня доводиться вирішувати  сміттєву проблему. Просять прийняти непотріб сусідів,  бо полігон у селі Брониця, де раніше складували своє  сміття, уже майже півроку блокують селяни. Тому й виникло незаконне стихійне звалище у місті.

"Ми думали, що за день-два вирішиться це питання. Нам обіцяли, що Миколаїв візьме більше, мав Самбір взяти, ми домовлялися, і ще з кількома. Але всюди відмова", - стверджує Кучма.

Коли під вікнами людей  приберуть завали мер сказати не може.  Каже, сподівається, що вдасться домовитися з селянами, які блокують полігон. Але ті  на поступки не налаштовані, бо, твердять, термін експлуатації звалища збіг 10 років тому. 

"Особливо ситуація погіршилася, коли був завіз львівського сміття минулого року. Зараз звалище вийшло навіть на приватизовані паї місцевих мешканців", - каже мешканець села Брониця Володимир Олексюк.

Не припинятимуть свою блокаду і дрогобиччани. Знають, що сьогодні з міста не вивезли жодної вантажівки сміття. Тож його, ймовірно, знову складуватимуть у них під вікнами.

Раніше міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак заявив, що 99% українських сміттєзвалищ не відповідають сучасним екологічним вимогам. За його словами, в Україні до 2017 року взагалі була відсутня система управління відходами.