Тропічні риби заселили ділянку біля японської АЕС / фото Depositphotos

Тропічні риби та інші види змогли заселити невелику прибережну зону в Японському морі завдяки викидам з прилеглої атомної електростанції.

Тепла вода з АЕС нагріває воду в океані, роблячи можливим виживання тропічних видів, пише НВ із посиланням на New Scientist.

З 2004 року Рейджена Масуда з Кіотського університету і його колеги щозими проводять підводні зйомки на трьох прибережних ділянках біля Кіото. Один з цих майданчиків нагрівається водою, використовуваної для охолодження АЕС Такахама, підтримуючи температуру води взимку близько 13,6 °C.

Відео дня

Там дайвери побачили як більше риби в цілому, так і більшу різноманітність видів, включаючи тропічні види, такі як Pomacentrus coelestis і Stethojulis interrupta. Тропічні безхребетні включали довгохвостого морського їжака.

"Морських їжаків розплодилося дуже багато, оскільки навколо не було хижаків", - каже Масуда.

Ці тропічні види не були помічені на двох інших ділянках, хоча зимові температури були лише незначно нижче, на 12,3 та 11,7 °C.

Читайте такожУ радіоактивній зоні Фукусіми популяції диких тварин процвітають – вчені (фото, відео)

У лютому 2012 року роботи на атомній станції були припинені через катастрофу на Фукусімі. Зимові температури води в місці занурення впали на 3 °C до 10,6 °C, і всі тропічні види зникли. Під час зйомок незабаром після припинення водолази бачили вмираючих риб і морських їжаків. У 2017 році два з чотирьох блоків на АЕС були перезапущени, і тропічні види поступово повертаються.

Масуда вважає, що результати показують, що зимові температури води в регіоні трохи нижче критичного рівня, необхідного тропічним видам для виживання. У зв’язку з глобальним потеплінням температура води навколо помірних районів Японії швидко зростає, а це значить, що тропічні види скоро зможуть колонізувати великі райони узбережжя, що різко змінить прибережні екосистеми.

"Власники магазинів для дайверів можуть бути раді такій зміні. Рибалки - ні. Риби в помірних водах мають кращу комерційну цінність, оскільки вони набагато смачніше", - каже Масуда.

Результати показують, що глобальне потепління різко змінить морські екосистеми навколо помірних районів Японії протягом наступних кількох десятиліть.

Проте, у водах, температура яких не знаходиться поблизу критичного рівня, подібне збільшення може мати набагато менший ефект. Наприклад, дослідження в тропічних водах навколо Тайваню не виявили жодних доказів того, що тепліша вода від атомних станцій впливає на популяції риб.

Раніше повідомлялося, що електрокомпанія Tokyo Electric (TEPCO) запропонувала скинути радіоактивну воду зі зруйнованої атомної електростанції Фукусіма в Тихий океан, оскільки не вистачає місця для її зберігання.