REUTERS

Електростанція Tokyo Electric (Японія) запропонувала скинути радіоактивну воду зі зруйнованої атомної електростанції Фукусіма у Тихий океан, оскільки не вистачає місця для її зберігання.

Про це інформує агентство REUTERS.

Повідомляється, що Tokyo Electric зібрала понад 1 мільйон тонн забрудненої води з трубопроводів для охолодження АЕС Фукусіми.

Відео дня

Читайте також«Ядерна труна» часів Холодної війни може отруювати Тихий океан – ООН

На брифінгу в Токіо керівництво електростанції заявило, що єдиним варіантом буде просто злити радіоактивну воду у Тихий океан та розбавити її.

У Tokyo Electric також заявили, що до 2022 року для зберігання води не вистачить місця, а об’єм скинутої радіоактивної води не назвали.

Утім, уряд Японії може схвалити рішення щодо утилізації такої води тільки після висновків експертної комісії, а коментар представника електростанції в Кабміні назвали "його особистою думкою".

У свою чергу, в Південній Кореї сподіваються почути від Токіо більше інформації про такі плани, аби уникнути несподіванок, сказав у коментарі Reuters південнокорейський дипломат.

Сім років тому руйнівний землетрус магнітудою в 9 балів та цунамі призвели до зупинки систем охолодження на атомній електростанції "Фукусіма-1". Внаслідок цього розплавилися кілька ядер реакторів, на станції сталася низка вибухів та великий витік радіації в атмосферу.

Аварію на "Фукусімі-1" називають найбільшим атомним інцидентом з часів катастрофи на Чорнобильській АЕС. Після неї понад 120 тисяч людей були змушені покинути свої домівки в забрудненій місцевості. За даними агенції dpa, десятки тисяч людей досі мешкають в тимчасовому житлі, а майже 50 тисяч не можуть повернутися додому. З часу трагедії померло понад 3500 постраждалих.