Рада не підтримала скасування мораторію на продаж землі / фото УНІАН

Прихильники ринку землі у Верховній Раді не змогли заблокувати чергове продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні до 1 січня 2020 року.

Читайте такожБитва за землю. Останній мораторій напередодні великого дерибану (рос.)

Як передає кореспондент УНІАН, постанови про скасування результатів голосування за закон про продовження мораторію на продаж сільгоспземель, який було прийнято минулого року, подали народні депутати Олексій Мушак і Віктор Пинзеник.

Відео дня

За проект постанови про скасування рішення парламенту продовжити на рік мораторій на продаж землі (№9355-П) проголосував 81 депутат за необхідного мінімуму у 226 голосів, а за аналогічний проект (№9355-П1) лише 65 депутатів.

Таким чином, після підписання закону про продовження мораторію на запуск ринку землі в Україні президентом Петром Порошенком, мораторій буде продовжено. Однак перед цим спікер парламенту Андрій Парубій має направити закон на підпис президенту.

Представляючи відповідну постанову на засіданні Верховної Ради, член фракції "Блок Петра Порошенко" Олексій Мушак зазначив, що боятися відкриття ринку землі в Україні не варто, оскільки малоймовірно, що іноземці скуплять всю землю в країні.

«Минуло 17 днів без мораторію. Де всі ці араби, китайці, євреї та інші люди, які мали скупити українську землю? За ці 17 днів не купили жодного гектара землі. Останні 10 років потреби у продовженні мораторію не було", - заявив він.

При цьому депутат зазначив, що люди повинні мати право розпоряджатися своїм майном. «Хіба можна заборонити громадянину продати свою квартиру? Так і з землею. Він повинен мати право», - підкреслив Мушак.

У свою чергу, народний депутат Олена Сотник назвала вищевказаний мораторій профанацією, оскільки, згідно із Земельним кодексом, ринок землі почне працювати після появи відповідного закону.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці грудня 2018 року Верховна Рада продовжила чинний в Україні з 2001 року мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року. Раніше Рада продовжила мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 2019 року. При цьому мораторій до 2020 року ще не набрав чинності, оскільки не підписаний президентом. Тому, фактично на даний момент вже 17 днів мораторію на продаж сільгоспземель в Україні немає.