Посівні площі під цукровим буряком можуть скоротитися на 25% / фото zernoexport.com

Посівні площі під цукровим буряком в 2019 році можуть скоротитися на чверть порівняно з попереднім роком і скласти 205-210 тис. га, повідомила прес-служба Національної асоціації цукровиробників України (НАЦУ) "Укрцукор".

Читайте такожУкраїна скоротила експорт цукру: які країни купують

"За нашими прогнозами, згідно з запланованими сировинними зонами цукрових заводів на поточний сезон, посівні площі будуть складати 205-210 тисяч га. Звичайно, оцінки можуть змінитися після завершення посівних робіт у центральних і північних областях, або у разі загибелі рослин або невсхода насіння", - цитує прес-служба слова аналітика сировинних ринків та сільського господарства НАЦУ Василя Долинського.

Відео дня

При цьому аналітик підкреслив, що в 2019 році українську цукрову галузь очікує один з найскладніших сезонів за останні 10 років.

У прес-службі зазначили, що завершення посівної кампанії цукрових буряків у 2019 році очікується до кінця другої декади квітня, оскільки відносно теплий кінець березня і наявність вологи в грунті змусили аграріїв сіяти буряки як можна раніше. При цьому зазначається, що станом на 23 квітня минулого року аграрії засіяли лише половину площ.

У прес-службі додали, що цьогоріч більша частина площ цукрових буряків аграрії засіяли в чотирьох областях - Вінницькій (21,8%), Хмельницькій (13,9%), Полтавській (11,9%) та Тернопільській (10,8%).

При цьому експерт зазначив, що збільшення площ під цукровим буряком спостерігається у Житомирській, Львівській та Волинській областях. Водночас, за його словами, найбільші втрати в площах помітні у Вінницькій області - близько 12 тисяч га, Харківській та Полтавській - близько 13-15 тисяч га, Київській, Черкаській, Кіровоградській, де втрати становлять 11-12 тисяч га, а також Тернопільській та Хмельницькій областях - 10 тисяч га.

Як повідомляв УНІАН, у 2019 році українські аграрії почали сівбу цукрових буряків 28 березня.

За даними Мінагропроду, станом на 22 квітня аграрії засіяли цукровим буряком 202 тисячі га.

Україна за сезон цукроваріння 2017-2018 МР збільшила виробництво цукру на 6,5% - до 2,14 мільйона тонн.