Ілюстрація REUTERS

Скоро в Україні ціни на ранні овочі підуть на спад через очікуване збільшення пропозиції вітчизняної продукції, однак надалі українців чекає звичне "божевільне сезонне коливання цін на овочі".

Читайте такожЦіни на цибулю в країнах Азії зросли втричі протягом тижня

Про це повідомляє "Сегодня" з посиланням на виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзіна.

Відео дня

"У нас різниця в цінах літа – початок осені та зима – кінець зими становить 2 – 2,5 раза. У жодній з країн світу такого не побачите. Більше того, якщо порівняти сезонну динаміку цін у тій же Польщі, або в будь-якій країні Європи, різниця в сезонах становить 1,5%, максимум - 2%. В Україні – 200 - 210%", – дивується експерт.

За його словами, ситуація пов'язана з відсутністю умов для зберігання товару. Крім того, виїзні ярмарки з дешевими продуктами не розв'язують проблему монополій.

"Виїзні ярмарки проводяться місцевими органами влади у великих містах, але все одно не рятують від зростання цін... У нас ринки монополізовані. Відверто кажучи, великі торгові мережі домовляються щодо цін... Словом, роботи ще багато, щоб привести ситуацію до європейського рівня", – зауважив експерт.

Як повідомляв УНІАН, цього року українців неприємно здивували ціни на капусту і цибулю торішнього врожаю. Через неврожай та скорочення посівних площ ціни на багато з них у декілька разів вищі, ніж були минулого року.