Ілюстрація REUTERS

В Україні різко підскочили ціни на овочі, зокрема цибулю, капусту, моркву та картоплю. Найбільше подорожчала цибуля, тепер кілограм коштує понад 40 гривень. Ціна зросла не тільки на готову продукцію, але і на саджанці.

Читайте такожВ Україні значно подорожчав хліб: на скільки та чому

Наразі ціна на цибулю в Україні є навіть вищою, ніж у сусідній Польщі, яка також продає імпортований товар, а не власну продукцію. ​

Відео дня

Водночас, нинішній ажіотаж в Україні та Європі підігрів ціни на азіатську цибулю. За тиждень ціни на цибулю нового врожаю в Таджикистані зросли більш ніж втричі - з 80 доларів за тонну до 260 доларів. В Узбекистані ціни на цибулю врожаю 2019 року зросли зі 100-150 доларів за тонну до 300 доларів.

Експерти прогнозують, що ціни на цибулю в Євросоюзі найближчим часом будуть лише зростати, тому що дефіцит продукції на ринку постійно виявляється більшим, ніж будь-хто міг очікувати.

Цінники на овочі активно публікують та обговорюють у соцмережах. Дефіцит овочів та їхня дороговизна спричинили невелику паніку, але одночасно породили цілу хвилю різноманітних жартів. В мережі з'явилося багато мемів про підвищення цін, зокрема, на цибулю.

В Україні стрімко зросли ціни на цибулю та інші овочі: інтернет вибухнув жартами

В Україні стрімко зросли ціни на цибулю та інші овочі: інтернет вибухнув жартами

Як повідомляв УНІАН, інфляція в Україні в березні 2019 року в річному вираженні - порівняно з березнем 2018 року - становила 8,6%, сповільнившись з 8,8% у річному вимірі місяцем раніше.