Иллюстрация REUTERS

В травні 2019 року Україна імпортувала більше 7 тисяч тонн яблук. Це найбільший обсяг імпорту від початку сезону, в порівнянні із квітнем він збільшився в 7 разів.

Читайте такожВ Україні прискорилося зростання цін: найбільше подорожчали овочі

Як інформують в аналітичному центрі «Інфо-Шувар», загалом на весь сезон Україна імпортувала 10,2 тис. тонн яблук. Минулого сезону за той самий період було імпортовано 6,2 тис. тонн яблук.

Відео дня

Нагадаємо, потреба в імпорті на ринку України виникла ще у квітні у зв’язку із скороченням пропозиції якісного українського яблука.

«Більшість українських виробників не вірили в зростання ціни в кінці сезону і розпродали більшість врожаю ще до кінця зими. До того ж потенціал зберігання яблук в цьому сезоні був порівняно невисоким через прискорене визрівання. Відповідно вже в квітні ми побачили зростання ціни, а українські трейдери почали імпортувати яблука з сусідньої Польщі. Зростанню цін на яблука сприяла і ситуація на ринку ягід, суниця та черешня з’явились на ринку мінімум на 10-14 днів пізніше. Пропозиція ягід до кінця травня була обмеженою через дощову погоду в головних виробничих регіонах. Коли від початку травня ягід на ринку стало більше, ціни на яблука знову почали просідати», - коментує ситуацію Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРП «Шувар».

За даними «Інфо-Шувар», на найбільшому в Західній Україні гуртовому ринку ОРСП «Шувар» протягом зберігання (жовтень-травень) ціни на яблука зросли на 35-60%. Найбільший стрибок ціни було зафіксовано саме в травні.

Як повідомляв УНІАН, минулому році українські садівники зібрали найбільший обсяг яблук за всю історію незалежності України. Зокрема, у 2018 році офіційний урожай яблук в Україні зафіксовано на рівні 1,5 млн тонн, що на 35% перевищує результати 2017 року.