Ілюстрація REUTERS

Урожай яблук в Україні у 2018 році зафіксовано на рівні рекордних 1,5 млн тонн, що на 35% більше від попереднього року, повідомила прес-служба Української плодоовочевої асоціації (УПОА). 

Читайте такожКанада зацікавлена в імпорті з України яєць, м'яса та яблук

У повідомленні йдеться, що в минулому році українські садівники зібрали найбільший обсяг яблук за всю історію незалежності України. Так, у 2018 році офіційний урожай яблук в Україні зафіксовано на рівні 1,5 млн тонн, що на 35% перевищує результати 2017 року.

Відео дня

Експерти асоціації зазначили, що рекордний урожай в минулому році став можливий завдяки інтенсифікації вирощування яблук, а також початку плодоношення насаджень, які були закладені кілька років тому.

"Так в 2018 році офіційний урожай яблук в Україні зафіксовано на рівні 1,46 млн. тонн, а це одразу на 35% перевищує результати 2017 року. Нагадаємо, що в 2017 році виробництво яблук в країні склало лише 1,08 млн.тонн, що стало одним з найгірших показників за останні кілька років", - підкреслили в прес-службі.

Водночас, в асоціації наголосили на негативних цінових тенденціях на ринку яблук, спричинених надлишком пропозиції.

Так, за даними асоціації, на даний момент фермери вже пропонують яблука за ціною 4-8 грн/кг, залежно від якості і сорту, що на 60% дешевше, ніж в середині квітня минулого року і на 4% поступається цінам на період збирання, коли ціни, як правило, низькі.

Як повідомляв УНІАН, станом на лютий 2019 року, запаси яблук в Україні збільшилися на 40% і становили рекордні 280 тис. тонн, завдяки рекордному врожаю, а також низьким темпам продажів цієї продукції на внутрішньому ринку.