Ілюстрація REUTERS

Цього сезону через негоду в Україні спостерігаються незвично високі ціни на овочі та фрукти. Особливо засмучують томати. Через зливи на Закарпатті ціни на помідори в три рази дорожчі, ніж минулого року.

Читайте такожУкраїна вийшла з ТОП-20 країн світу з найвищою інфляцією (інфографіка)

"Навіть на півдні ціни на помідор-сливку рекордно високі — 18 грн/кг. Таких цін у липні ніколи не було на помідор грунтовий", — каже керівниця департаменту "Маркетинг-Аналітика" гуртового ринку "Шувар" Тетяна Гетьман, передає "Сьогодні".

Відео дня

Зробило цей сезон овочів і фруктів в Україні особливим кілька факторів. Зокрема, позначилося скорочення виробничих площ під томати відкритого грунту на півдні.

"Останні чотири роки переробні підприємства постійно скорочували попит на помідори відкритого ґрунту. Відповідно фермери скорочували виробничі площі", — пояснила аналітик.

Крім того, продовжує Гетьман, на урожай та якість помідорів негативно вплинули дощі та температурні перепади. Теоретично можна було б наситити ринок тепличним помідором. Але і з цим не склалося.

"Виробничі площі під тепличним помідором теж скорочувалися. У головних виробничих регіонах населення виїжджає за кордон і вирощують менше. Крім того, Закарпаття постраждало через дощі — було підтоплення теплиць", — зазначає Гетьман.

Традиційно на початку серпня ціни на польові помідори знижуються. Як правило, в цей час у розпалі сезон консервації. Однак експерт застерігає: не варто очікувати аналогічного торішньому великого здешевлення.

"У цей період рік тому помідори вже коштували близько 7-8 грн/кг. Ми очікуємо зниження ціни, але в порівнянні з минулим роком вона все-таки вищі", — прогнозує аналітик.

Як відомо, Україна цього року імпортувала рекордну кількість огірків і помідорів.

У 2019 році через складні погодні умови постраждав урожай в Україні. Експерти не виключають дефіциту картоплі, а також подорожчання овочів, фруктів і ягід.