Україна імпортувала рекордну кількість огірків і томатів / фото УНІАН

Імпорт в Україну огірків у січні-червні 2019 року збільшився на 38% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і становив 7 тис. тонн, що є рекордним показником за останні десятиліття, повідомила прес-служба Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

Читайте такожТомати в Україні подорожчали в 2,3 раза: названі причини зростання цін

"За шість місяців поточного року Україна імпортувала 7 тис. тонн огірків і 55 тис. тонн томатів, що відповідно на 38% і 15% більше, ніж показники за аналогічний період минулого року. Цікаво, що імпорт як огірків, так і томатів, за першу половину 2019 року, став рекордним за останнє десятиліття", - сказано в повідомленні.

Відео дня

У той же час, за даними асоціації, експорт овочів закритого грунту з України продовжує знижуватися. Зокрема, поставки томатів за кордон з початку року становлять всього 970 тонн, що втричі менше, ніж у минулому сезоні, а експорт огірків - 1,3 тис. тонн, що майже вдвічі менше від показника січня-червня 2018 року.

"Така тенденція на ринках огірків і томатів пояснюється тим, що Україна досить довгий період була орієнтована на російський ринок, який після загострення політичної ситуації між країнами став недоступним для українських виробників. До того ж, українським виробникам досить складно конкурувати на внутрішньому ринку з турецькою продукцією, оскільки витрати на газ і електроенергію у Туреччині набагато нижчі, ніж в Україні ", - цитує прес-служба слова директора з розвитку УПОА Катерини Звєрєвої.

Звєрєва зазначила, що на сьогодні українським виробникам необхідно квотування поставок та запровадження торговельного мита на імпортну продукцію.

У прес-службі також додали, що основними імпортерами українських томатів і огірків за шість місяців поточного року стали Білорусь і Польща - країни, які, за даними асоціації, надалі реекспортують українську продукцію.

Як повідомляв УНІАН, в листопаді минулого року оптові покупці заявляли про дефіцит томатів на ринку через припинення їх реалізації українськими комбінатами і недостатність обсягів поставок томатів з Туреччини.