Ілюстрація / REUTERS

Закон України "Про основні засади та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції", прийнятий Верховною Радою 10 липня 2018 року, набув чинності відсьогодні, повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства.

Читайте такожВ Україні створювати реєстр виробників органічної продукції

"Сьогодні, 2 серпня, набуває чинності Закон України "Про основні засади та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції", - сказано в повідомленні.

Відео дня

У прес-службі зазначили, що відомство розробило закон спільно з органічним сектором з метою удосконалення правових засад органічного виробництва в Україні та їх адаптації до законодавства Європейського Союзу.

За словами заступника директора Департаменту продовольства і начальника відділу підакцизної політики Мінагропроду Людмили Хомичак, Україна має відмінний потенціал як з екологічної, так і з економічної точки зору посісти одне з провідних місць серед виробників органічної продукції в Європі та світі.

"Зокрема, органічні продукти українського виробництва стають дедалі популярнішими на іноземних ринках: за останні кілька років наша держава стала важливим постачальником української продукції на західні ринки, посівши четверте місце серед експортерів органічної продукції до країн ЄС", - цитує прес-служба слова Хомичак.

У прес-службі зазначили, новий закон встановлює вимоги до виробництва органічної продукції щодо галузей, обігу, маркування та реалізації, а також механізму сертифікації органічного виробництва.

Крім того, додали в прес-службі, Мінагропрод впроваджує реєстри операторів, органів сертифікації, органічних насіння і садивного матеріалу.

"Відкритість та доступність цих реєстрів дасть можливість громадянам, суб'єктам ринку органічної продукції, учасникам ринку, іншим зацікавленим особам отримувати актуальну, перевірену інформацію щодо операторів органічного ринку, органів сертифікації, які мають право на проведення сертифікації органічного виробництва або обігу органічної продукції, а також наявності на ринку України органічних насіння і садивного матеріалу", - підкреслили в прес-службі, додавши, що це дозволить підвищити прозорість органічного ринку, відповідальність його учасників, захистити операторів від недобросовісної конкуренції та посилити довіру споживача до органічної продукції.

Відповідно до положень нового закону, повноваження здійснювати державний контроль у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції надані Держпродспоживслужбі. Відомство перевірятиме діяльність операторів ринку й органів сертифікації, а також проводитиме плановий і позаплановий моніторинг органічної продукції на ринку, щоб уникнути потрапляння на ринок неорганічної продукції, маркованої як органічна.

Так, зазначили в прес-службі, за статтею 40 цього закону встановлена відповідальність за порушення законодавства у сфері органічного виробництва. Особи, які реалізують продукцію, марковану, як органічна, без відповідного сертифіката, будуть оштрафовані на суми від п'яти до восьми мінімальних заробітних плат.

Як повідомляв УНІАН, 30 липня минулого року президент України Петро Порошенко підписав закон "Про основні засади та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції".

Закон про основні засади та вимоги до виробництва органічної продукції набрав чинності з 30 серпня 2018 року.