Ілюстрація / REUTERS

На території свинокомплексу "Галичина - Захід" в с. Кавське Стрийського району Львівської області виявлені випадки захворювання тварин африканською чумою свиней (АЧС).

Читайте такожВ Україні поменшало рогатої худоби, свиней та овець

Як повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби України, сигнал про масову загибель свиней надійшов 16 серпня.

Відео дня

По прибутті на місце виклику фахівці ветеринарної медицини відібрали патологічний матеріал від загиблих тварин, який був направлений на дослідження.

"За результатами лабораторних досліджень його зразках було виявлено збудник африканської чуми свиней (АЧС) - звіт про результати дослідження від 17 серпня 2019 р. № 001229 п. м./19", - йдеться в повідомленні.

Для координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС та проведення епізоотичного розслідування до місця спалаху захворювання відправлена група фахівців Держпродспоживслужби на чолі з головним державним ветеринарним інспектором України Борисом Кобалем.

"На даний час в осередку захворювання проводяться заходи щодо локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС", - додали у відомстві.

Як повідомляв УНІАН, за сім місяців 2019 року на території України було виявлено 36 випадків захворювання на АЧС. При цьому серед домашніх тварин було виявлено 24 випадки, а у дикій фауні - 9 випадків. Ще в трьох випадках були виявлені інфіковані об'єкти. Це, за даними Держпродспоживслужби, на 40% менше у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року.

Довідка УНІАН. Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не несе. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами та механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я хворих свиней гине. Вірус знищується виключно шляхом нагрівання до високих температур.