Кабмін затвердив перший законопроект про відкриття в Україні ринку землі / фото УНІАН

Кабінет міністрів України подав у Верховну Раду законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення".

Читайте також"Не в бюджет": міністр економіки розповів, куди підуть гроші від продажу землі

Текст законопроекту опубліковано на офіційному сайті Верховної Ради.

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою до документа, з 1 жовтня 2020 року пропонується скасувати заборону на відчуження земель сільськогосподарського призначення усіх форм власності.

При цьому наголошується, що набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення зможуть громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України та особи без громадянства в разі придбання у порядку спадковості із зобов'язанням відчуження ділянки протягом року.

Законопроект також передбачає визначення мінімальної стартової ціни продажу земельних ділянок державної та комунальної власності на земельних торгах на рівні не нижче нормативної грошової оцінки.

Крім того, передбачається обмеження на сукупну площу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, яка може перебувати у власності громадянина та юридичної особи, а також пов'язаних з ним осіб. Зокрема, обмеження не допускають придбання у власність понад 15% сільськогосподарських земель в області та 0,5% сільськогосподарських земель в Україні.

З 1 жовтня 2020 року пропонується скасувати заборону на відчуження сільгоспземель / фото УНІАН

Проект закону також забезпечує переважне право орендаря на купівлю земельної ділянки; обов'язок державного реєстратора вносити інформацію про вартість речових прав, зокрема, прав користування, в Реєстр речових прав; право громадян на викуп земельних ділянок для ведення сільського (фермерського) господарства, які їм належать на праві постійного користування, довічного успадкованого володіння. Також пропонується можливість викупу з розстрочкою до 5 років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок.

Читайте такожКабмін планує відслідковувати бажаючих придбати сільгоспземлю

Крім того, згідно з пояснювальною запискою, Закон України "Про санкції" має бути доповнений новим видом санкцій "заборона на придбання у власність земельних ділянок. Зазначається, що такі санкції вводяться рішенням президента України за поданням Ради національної безпеки та оборони України й затверджуються постановою Верховної Ради. Під санкції можуть підпадати іноземні держави, невизначене коло осіб певної діяльності (секторальні санкції) і окремі юридичні особи.

У пояснювальній записці також зазначається, що реалізація проекту закону не потребує додаткового фінансування з державного і місцевого бюджетів, а також інших додаткових витрат.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 25 вересня, Кабмін затвердив перший законопроект про відкриття в Україні ринку землі.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства 23 вересня оприлюднило проект закону про ринок землі для громадського обговорення.

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів до 1 жовтня розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, а Верховній Раді - скасувати земельний мораторій до 1 грудня 2019 року.

Кабінет міністрів планує відкрити ринок землі з 1 жовтня 2020 року.

Наприкінці грудня 2018 року Верховна Рада подовжила чинний з 2001 року в Україні мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року.

Згідно з прогнозами Світового банку, відкриття ринку землі сільгосппризначення може щорічно приносити українській економіці додатково від 700 мільйонів до 1,5 мільярда доларів.