Ілюстрація REUTERS

Прибуток сільськогосподарських підприємств за 2019 рік може істотно скоротитися - на більш ніж 40%, попри збільшення обсягів виробництва минулого року.

Читайте такожАгроекспорт з України до Ірану припиняється через конфлікт США та Ірану

Про це повідомила прес-служба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" з посиланням на директора Юрія Лупенка.

Відео дня

"На тлі збільшення у 2019 році обсягів виробництва агропродукції в сільськогосподарських підприємствах на 3,3% - їх прибуток за результатами минулого року зменшиться на 43% (!). Якщо у 2018 вона склала 71,2 мільярда гривень, то за 2019 складе близько 31 мільярда гривень", - цитує прес-служба Лупенка.

За його словами, зменшення доходів на тлі випереджаючого зростання собівартості сільгосппродукції над доходами від її реалізації, зумовило різке - майже в 3 рази - падіння рівня рентабельності виробництва на агропідприємствах.

Ілюстрація REUTERS

За оцінками експерта, прибуток від рослинництва по Україні зменшиться майже наполовину - до 33 мільярдів гривень, а тваринництво знову може стати збитковим і принести 2,1 мільярда гривень збитків.

Згідно з повідомленням, найбільше сільськогосподарські підприємства втратили на виробництві та реалізації пшениці - майже 24 мільярди гривень, кукурудзи на зерно - понад 18 мільярдів гривень, ріпаку - понад 3,4 мільярда гривень та соняшнику - близько 3,2 мільярда гривень.

"Загалом, переважна більшість рослинницької продукції - крім цукрових буряків та сорго - залишилися прибутковими, тоді як у тваринництві прибутковим залишилися виробництво молока та вирощування м'яса птиці", - цитується в повідомленні Лупенко.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держстату, зростання виробництва сільськогосподарської продукції в Україні за 2019 рік становить 1,1% у порівнянні з попереднім роком. Зокрема, підприємства збільшили виробництво на 3,3%, а господарства населення - зменшили на 2%.