Падіння експорту в першу чергу пов'язано зі світовим профіцитом цукру / фото УНІАН

У 2019 році українські виробники поставили на зовнішні ринки 236,8 тисячі тонн цукру, що більш ніж у два рази менше, ніж у попередньому році (584,9 тисячі тонн).

Читайте такожЦукор в Україні може подорожчати

Про це повідомила прес-служба Національної асоціації цукровиробників України (НАЦУ) "Укрцукор".

Відео дня

"Цей рік був не надто сприятливим для українських цукровиробників, і, у порівнянні з минулим, можемо побачити, що експорт повністю просів: якщо раніше експортний показник місяці досягав 40-60 тисяч тонн, то останні півроку в середньому експортувалося близько 5 тисяч тонн цукру на місяць", - цитує прес-служба заступника голови правління "Укрцукор" Руслану Яненко.

За її словами, це в першу чергу пов'язано зі світовим профіцитом цукру, який "тиснув" на ринок і ціни.

Крім того, Україна поступово втрачала ринки Африки та Азії, які колись займали провідні позиції щодо імпорту українського цукру, через конкуренцію з боку Росії та ЄС.

Як зазначила Яненко, в наступному році істотних змін в експортній перспективі не відбудеться, оскільки через несприятливі світові ціни продовжиться тенденція до зменшення сировини та скорочення виробництва цукру, а конкуренція на ринках, які завжди були найбільш прибутковими для українських виробників, посилиться.

Як повідомляв УНІАН, виробництво цукру в Україні в поточному маркетинговому році (вересень 2019 - серпень 2020) скоротилося на 19% менше у порівнянні з попереднім сезоном і за станом на 10 січня сягнуло 1,48 мільйона тонн.

Україна за сезон цукроваріння 2018-2019 МР скоротила виробництво цукру на 15% - до 1,7 мільйона тонн.