Ілюстрація REUTERS

У сезоні 2019/20 років Україна продовжує імпортувати дуже багато яблук – набагато більше, ніж у попередні два сезони. Імпорт яблук за першу половину сезону (серпень 2019 р – січень 2020 року), досяг 7,1 тис. тонн і був у 7 разів вище, ніж за той же період попереднього сезону. Також обсяг імпорту перевищував показники сезону 2018/19 років у п'ять разів.

Читайте такожЯблука в Україні за рік подорожчали на 85%

За перші шість місяців поточного сезону експорт українського яблука був трохи меншим за 14 тис. тонн, водночас роком раніше до кінця січня було експортовано вже понад 25,6 тис. тонн яблука. І навіть не в найбільш продуктивному сезоні 2017/18 років, коли врожай яблук в Україні постраждав від весняних заморозків, до кінця січня було експортовано вже 21,6 тис. тонн яблук нового врожаю, відзначають аналітики EastFruit.

Відео дня

«Високі внутрішні ціни на яблуко в Україні в поточному сезоні стимулюють їхній імпорт. Основний обсяг яблука для свіжого ринку ввозиться з Польщі, хоча на ринок вже почали надходити перші партії яблука преміальної якості з Італії, що продаються у високому ціновому сегменті. Природно, що в такій ситуації дуже складно експортувати яблуко, оскільки і Польща та навіть Молдова були більш конкурентними за ціною на яблуко, ніж Україна», - відзначає економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

З початку 2020 року більшість сортів яблука на ринку України подорожчали на 10-20%. Тенденція зростання ціни тривала й минулого тижня.