Ілюстрація REUTERS

У січні-вересні 2019 року за рахунок екзотичних фруктів імпорт плодів та ягід в Україну більш ніж вдвічі перевищив вітчизняний експорт.

Читайте такожІмпорт зріс у два рази: Україна купила за кордоном рекордну кількість овочів

Про це повідомила прес-служба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" з посиланням на старшого наукового співробітника відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Богдана Духницького.

Відео дня

"За дев'ять місяців цього року Україна експортувала плодово-ягідної продукції на суму 172 мільйони доларів США. Це на 10% перевищує минулорічний показник за відповідний період... Обсяги імпорту фруктів в Україну також збільшилися (+23%) - до 392 мільйони доларів США", – цитує прес-служба Духницького.

Найбільше за 9 місяців 2019 року Україна закупила цитрусових плодів - на 115 мільйонів доларів, бананів - 113 мільйонів доларів, кісточкових і зерняткових (яблук, груш, абрикосів, персиків та інше) - 53 мільйони доларів, винограду - 27 мільйонів доларів, фініків, інжиру, ананасів - на 27 мільйонів доларів.

Згідно з повідомленням, в рази збільшилися закупівлі за кордоном традиційних для України фруктів: яблук і груш - з 4 тисяч тонн за дев'ять місяців 2018 року до 25 тисяч тонн в цьому році; абрикосів, персиків та інших кісточкових - з 26 тисяч тонн до 58 тисяч тонн.

Як зазначає прес-служба, така ситуація пояснюється зниженням кількісних та якісних показників нинішнього врожаю цих фруктів в Україні.

Ілюстрація REUTERS

Водночас, за даними експертів, збереглася тенденція збільшення експорту української продукції. Зокрема, експорт волоських горіхів зріс на 80% - до 75 мільйонів доларів. За дев'ять місяців Україна експортувала заморожених фруктів на 63 мільйони доларів, яблук і груш на 14 мільйонів доларів, а також ягід на 12 мільйонів доларів.

"У порівнянні з аналогічним періодом минулого року вітчизняний експорт плодів збільшився і в кількісному вираженні. Найбільшим ринком збуту для української продукції садівництва залишається Європейський Союз", - цитує прес-служба Духницького.

За словами експерта, в географічній структурі експорту визначальними є продажу до Польщі (17,5% від усього експорту), Туреччини (11,3%), Франції (8,1%), Білорусі (6,2%), Італії (5,0%), Нідерландів (4,1%) та Іраку (4,0%)".

Як повідомляв УНІАН, за даними консалтингової компанії Pro-Consulting, експорт плодово-ягідної продукції з України за підсумками 2019 року може досягти рекорду завдяки високому врожаю у зв'язку зі сприятливими погодними умовами.

Україна за шість місяців поточного року збільшила експорт плодів і ягід на 16% - до 116 мільйонів доларів.

Україна у 2018 році збільшила експорт плодово-ягідної продукції на 17% - до 229 мільйонів доларів.