
До кінця 2025 року хлібобулочні вироби здорожчають на 15-20%. Про це повідомив директор ТОВ "Київ Хліб" Юрій Дученко під час конференції "Хліб.ua", передає Інтерфакс-Україна.
Серед причин здорожчання директор "Київ Хлібу" назвав насамперед ріст затрат на сировину (борошно), енергоносії та заробітної плати. За словами Дученка, зараз більшість хлібопекарів працюють на межі рентабельності, а деякі навіть йдуть в мінус.
Як відзначив директор "Київ Хлібу", українці в 2025 році більше купували хліби простих рецептур. При цьому спостерігалося падіння продажів пшеничних, булочних і здобних виробів.
Головні проблеми галузі, на думку спікера:
- вимивання обігових коштів у переробних підприємств через низьку рентабельність виробництва;
- енергетична залежність;
- зниження купівельної спроможності українців;
- логістичні складнощі;
- обмеження експорту;
- тінізація ринку, яка досягла 40-50%.
Водночас Дученко відзначив велику конкуренцію на ринку серед виробників. А майбутнє галузі бачить в застосуванні інноваційних технологій, зокрема штучного інтелекту, і розвиткові фастфуду і стрітфуду.
Ціна на хліб в Україні – останні новини
Експерти дійсно одностайно кажуть про здорожчання хлібу до кінця року, причому окремі сорти можуть сильно зрости в ціні. Головна причина – через заморозки та посуху цьогоріч врожай аграрії зберуть менший в порівнянні з попереднім.
При цьому економіст Іван Ус вважає, що ціни на хліб вгору може підштовхнути й вартість палива.