Що буде з цінами на фрукти в Україні: прогноз на літо 2023

Експерти вважають, що ціни на фрукти цього року не будуть низькими.

Росія минулого року окупувала частину Запорізької та Херсонської області, залишивши українців без улюблених мелітопольської черешні та херсонських кавунів. У поточному році дефіцит фруктів не очікується, але ціни на них не будуть низькими.

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопко коментарі РБК-Україна відзначив, що через несприятливі погодні умови збільшаться витрати на вирощування полуниці, що позначиться на цінах. При це він зазначив, що в цьому році сезон такої улюбленої серед українців ягоди зрушиться на початок травня.

За його словами, черешня в цьому році на ринку буде як вітчизняна, та й Імпортна. Річ у тім, що замість Запорізької та Дніпропетровської області, галузь розвивається в Чернівецькій та Одеській областях.

"Щодо прогнозу цін на цей вид кісточкових, то це важко спрогнозувати, оскільки все залежить від погодних умов другої половини весни", - розповів Гопка.

Також він сподівається, що влітку 2023 ситуація з кавунами покращиться.

Ціна на продукти в Україні - що відомо

Держстат України повідомив, що базова інфляція в березні зросла до 1,5% з 0,5% в лютому, що позначилося на цінах. При цьому в річному вимірі базова інфляція в березні знизилася до 20,1% з 22,7% в лютому.

Крім того, в Україні у березні 2023 року порівняно з березнем 2022 року продукти харчування подорожчали в середньому на 26,8%. Найбільший стрибок цін зафіксували на курячі яйця – на 79,8%, фрукти - на 44,9% і овочі-на 38,3%.

Вас також можуть зацікавити новини: