Зазначається, що на ситуацію вплинула низка різних чинників.
Ціни на овочі в Україні в лютому змінювалися різнопланово. На ситуацію на ринку впливали різні чинники.
У звіті асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" зазначається, що в січні оптові ціни були на рівні:
Фахівці УКАБ пояснили, що для овочів борщового набору головними причинами зміни цін стало зменшення пропозиції якісної продукції, скорочення запасів у сховищах і несприятливі погодні умови в період збирання врожаю. Крім цього, вплив на ціни справив високий попит від оптовиків і роздрібних мереж.
"Загалом поєднання зменшення пропозиції та зростання попиту призводить до підвищення цін на овочі, зокрема на моркву, капусту, буряк і картоплю, водночас ціни на деякі імпортні продукти, наприклад, помідори, продовжують знижуватися через слабкий попит і збільшення пропозиції", - зазначили експерти.
Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зазначив, що українцям потрібно готуватися до зростання цін на продукти вже цієї весни. На вартість продуктів впливає ситуація з електроенергією та опаленням, а також інфляція
При цьому експерт у галузі сільського господарства Лариса Гук попередила, що ціни на продукти, зокрема, на овочі різко реагують на сезонні коливання.