
Україна за роки незалежності не змогла побудувати ефективне тепличне господарство. У зв'язку з цим сезонні коливання цін найсильніше позначаються на овочах.
"Що стосується сезонних коливань, то в зоні ризику овочева група, тому що в Україні немає потужного і динамічного виробництва овочів закритого ґрунту. Зараз ми можемо спостерігати молоду картоплю з Єгипту, капусту з Греції, томати з Туреччини чи Іспанії. За 30 років незалежної України не склалося з тим, щоб тепличне господарство досягло того рівня, щоб задовольняти внутрішній попит", - розповіла експертка в галузі сільського господарства Лариса Гук в ефірі телеканала "Київ24".
При цьому вона зазначила, що в магазинах спостерігається відкат цін, бо вони дійшли до рівня, вище якого споживач, напевно, не погоджується купувати, зокрема, свіжу молочну продукцію.
"Зараз ми бачимо певний конфлікт на ринку між виробниками молока-сировини та виробниками молочної продукції. Молокозаводи звинувачують фермерів у підвищенні цін, але ще влітку минулого року саме молокозаводи і стали причиною цієї ситуації, коли скуповували сировину для виробництва масла на експорт", - підсумувала Гук.
Ціни на продукти в Україні - прогноз експерта на весну 2025 року
Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зазначив, що українцям потрібно готуватися до зростання цін на продукти вже цієї весни. На вартість продуктів впливає ситуація з електроенергією та опаленням, а також інфляція.
За його словами, заморожування соціальних стандартів збільшить попит на дешеві продукти.