Станом на 4 жовтня 2021 року Україна вийшла на рекордний урожай соняшнику / фото ua.depositphotos.com

В Україні не очікується зниження роздрібних цін на соняшникову олію.

Про це повідомили в "Українському клубі аграрного бізнесу". Як говориться в матеріалі УНІАН, на думку експертів, ціна на олію не знизиться навіть враховуючи гарний урожай соняшнику.

Читайте такожЕксперт назвав головну причину здорожчання олії в Україні й здивував прогнозом ціни

Відео дня

"За рахунок зменшення пропозицій інших видів олій на світовому ринку (ріпакової, соєвої та інших), збільшується попит на соняшникову олію. Для багатьох країн-імпортерів ці олії взаємозамінні. Цей фактор навіть при рекордному врожаї соняшнику в Україні не призведе до значного зниження цін на соняшникову олію, оскільки більше ніж 90 відсотків йде на експорт", – зазначили в "Українському клубі аграрного бізнесу".

"До кінця року не варто очікувати значних цінових коливань на соняшникову олію. Швидше за все, роздрібна ціна залишиться на поточному рівні з незначними відхиленнями – 63-65 грн/літр", – прогнозує аналітик УКАБ Литвин.

Водночас кандидат економічних наук Олександр Хмелевський зазначає, що ціни на соняшникову олію не падатимуть через тарифи на електроенергію.

"В Україні, як і в усьому світі, зараз дорожчають енергоносії, які використовуються для виробництва і транспортування олії. Це збільшує собівартість продукції. Тому, швидше за все, ціни на українську соняшникову олію залишаться приблизно на нинішньому рівні принаймні до кінця поточного року", - розповів Хмелевський.

Ціни на соняшникову олію в Україні:

  • 20 липня 2021 року українцям пояснили, чому за кордоном українську олію продають у два рази дешевше.
  • 30 липня експерти прогнозували, що восени пляшка олії коштуватиме близько 100 грн.
  • Наприкінці серпня 2021 року експерти прогнозували, що після збирання врожаю соняшнику в Україні спостерігатиметься зниження цін на соняшникову олію.
  • 27 вересня 2021 року експерти прогнозували зростання цін на соняшник, що відповідно спричинить подорожчання соняшникової олії.
  • 28 вересня 2021 року з'явилася інформація про те, що виробникам соняшникової олії не вистачає сировини.
  • Ціни на соняшникову олію та цукор в Україні в червні в річному вираженні - у порівнянні з червнем 2020 року – підвищилися на 80,3% і 70,1% відповідно.
  • Станом на 4 жовтня 2021 року Україна вийшла на рекордний урожай соняшнику.