Ілюстрація REUTERS

Прибутковість виробництва молока в Україні у квітні 2020 року впала до шестирічного мінімуму – на 14,7%.

Читайте такожКоронавірус в Україні: уряд розробив рекомендації для тваринників

Про це повідомив економіст інвестиційного центру Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак.

Відео дня

"Індекс обвалився на 14,7%, тому що в останній раз настільки різке зниження прибутковості виробництва молока протягом одного місяця зазначалося рівно шість років тому – у квітні 2014 року", – написав він на своїй сторінці в Facebook.

За словами експерта, ключову роль у зниженні виробництва молока зіграло зростання вартості кормових компонентів.

Ярмак прогнозує, що оскільки країни в умовах пандемії виділяють мільярди на створення продуктових резервів й створюють стимули для зниження виробництва молока, падіння ринку молочних продуктів просто розтягується в часі. В Україні ж крах молочного ринку є менш імовірним, враховуючи низьку залежність від експорту і відносно невисокий імпорт.

"Але багато чого буде залежати від курсу гривні. В принципі, навіть якщо прибутковість виробництва молока в комерційних господарствах знизиться в порівнянні з минулим роком на 10-12%, це буде дуже хорошим результатом, враховуючи пристойний її рівень у 2019 році та можливе зниження прибутковості рослинництва", - додав експерт.

Як повідомляв УНІАН, виробництво молока в Україні в першому кварталі 2020 року скоротилося на 2,8% - до 1,84 мільйона тонн.

За підсумками 2019 року виробництво молока скоротилося на 3,7% і вперше за роки незалежності України впала нижче 10 мільйонів тонн - до 9,68 мільйона тонн.

Згідно з прогнозом Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", виробництво молока в Україні до 2030 року може скоротитися до 8,8 мільйона тонн.