Ілюстрація REUTERS

Україна опинилася перед загрозою виникнення дефіциту молочної сировини, який викликаний скороченням поголів'я корів та зменшенням обсягів виробництва молока.

Читайте такожСкорочення виробництва молочки не вплинуло на обсяги її споживання - експерт

Про це повідомила прес-служба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" з посиланням на провідного наукового співробітника відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Ольгу Козак.

Відео дня

“Дефіцит молочної сировини на внутрішньому ринку несе в собі системні загрози. Адже сучасний глобальний продовольчий ринок дуже швидко реагує на виникнення дефіциту на будь-який продукт, намагаючись заповнити його імпортом і заробити при цьому", - цитує прес-служба Козак.

За її словами, збільшення імпорту молочних продуктів може мати негативні наслідки для молочного сектора України.

“Специфіка ринку молока полягає в тому, що завозити будуть не сировину, а готові молочні продукти. Наявність великих виробників молока по сусідству дозволяє побудувати досить реалістичні сценарії розвитку подій, які можуть мати негативні наслідки для молочного сектора України", - цитує прес-служба Козак.

Як повідомляв УНІАН, за даними ННЦ "Інститут аграрної економіки", виробництво молока в 2019 році вперше за роки незалежності України може опуститися нижче 10 млн тонн - до 9,71 млн тонн, що на 3,5% менше порівняно з минулим роком.

При цьому поголів'я корів може зменшитися до 1,84 млн голів (-4,1%), а через скорочення виробництва переробні підприємства недоотримають порівняно з минулим роком до 10% молока.

За прогнозами експертів, виробництво молока в Україні до 2030 року може скоротитися на 12,3% порівняно з 2018 роком і становити 8,8 млн тонн.