В Україні цього року запрацював ринок землі / фото УНІАН

Українські агрохолдинги до 2024 рік збережуть за собою більшу частину землі, яку орендують. Цьому сприятиме механізм викупу сільськогосподарських ділянок через співробітників.

Подібний прогноз озвучив UBR партнер і керівник практики транскордонних спорів Юридичної групи LCF Ігор Кравцов.

При цьому він допускає, що в довгостроковій перспективі на зміну великим агрокомпаніям прийдуть середні й малі. Через те, що агрохолдинги не будуть змушені викуповувати землю і продовжать її орендувати обсяг проданої с/г землі до 2024 року становитиме близько 3-5%, прогнозує експерт.

Відео дня

"Думаю, в перспективі 5 років карта оброблюваної землі незначно зміниться. А ось в середньостроковій і довгостроковій перспективі великі агрокомпанії будуть поступово поступатися місцем середнім і малим, що обумовлено їх зростаючою економічною ефективністю", - говорить Кравцов.

Ринок землі в Україні: що необхідно знати

  • 1 липня в Україні офіційно стартував ринок сільськогосподарських земель.
  • До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів.
  • Закон про ринок землі забороняє купівлю землі іноземцями, в тому числі – громадянами країни-агресора. Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям може вирішуватися тільки на загальнонаціональному референдумі.