Вартість землі в Києві сягає 240 тисяч гривень / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Середня вартість одного гектара сільськогосподарської землі по Україні вже зросла до майже 44 тисяч гривень, в той же час, вартість такої землі в Києві сягає 240 тисяч гривень.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко на прес-конференції, присвяченій 100 дням роботи ринку землі.

Читайте такожУкраїнці за тиждень продали понад 10 тисяч гектарів землі

Відео дня

"Середня вартість одного гектара сільськогосподарської землі станом на жовтень становить 43 тисячі 879 грн. Вартість землі для ведення товарного с/г виробництва сягає 32 тисячі 857 грн, а для особистого селянського господарства – 33 тисячі грн. У той же час, у нас є Київська область, де середня ціна одного гектара с/г землі становить 240 тисяч грн", – сказав міністр.

Як зазначив Лещенко, такі землі в Києві та містах-супутниках, очевидно, не будуть використані для сільськогосподарських потреб.

За словами міністра, зараз учасники ринку землі формують на сільськогосподарські ділянки ціни, які зросли майже вдвічі з моменту зняття мораторію на продаж.

Так, ще в липні 2021 року мінімальна середня ціна на с/г землю становила близько однієї тисячі доларів за гектар.

Ринок землі в Україні: що необхідно знати

  • 1 липня в Україні офіційно стартував ринок сільськогосподарських земель.
  • До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів.
  • Закон про ринок землі забороняє купівлю землі іноземцями, в тому числі – громадянами країни-агресора. Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям може вирішуватися тільки на загальнонаціональному референдумі.
  • Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко озвучив вартість одного гектара сільськогосподарської землі в Україні.
  • 2 липня вартість землі озвучили в Кабміні.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що масового розпродажу українських земель після відкриття ринку не спостерігається.
  • За майже тиждень роботи ринку землі в Україні було укладено понад 300 договорів на ділянки сільськогосподарського призначення – масового розпродажу земель не спостерігається.
  • 16 липня 2021 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль озвучив нову вартість гектара землі.
  • Раніше в уряді прогнозували, що вартість сільськогосподарської землі в Україні досягне близько 50 тис. гривень за гектар.