Яйця можуть подорожчати більш ніж у два рази / Ілюстрація REUTERS

В Україні вже з наступного місяця можуть значно подорожчати яйця - ціна за десяток може досягти 40 грн.

Про це повідомила аналітик Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Світлана Литвин.

Читайте такожВ АМКУ розповіли про хід розслідування зростання цін на соняшникову олію та яйця

Відео дня

Зокрема, у січні-травні 2021 року виробництво яєць на підприємствах скоротилося майже на 25% - такого рекордного скорочення не було вже 20 років.

"У червні 2021 року ціна на основні кормові культури - пшеницю і кукурудзу - зросла на 60%, разом з тим ціна на яйця впала на 5-7% в порівнянні з червнем минулого року. В таких умовах виробникам важко працювати через високий рівень збитковості", - сказала вона.

За словами Литвин, ще одним фактором збитковості виробництва є зменшення продажів українських яєць за кордон. За 5 місяців року експорт яєць скоротився майже вдвічі.

Експерт попереджає про можливе подорожчання цього продукту в Україні вже з наступного місяця.

"Приблизно з серпня почне зростати ціна на курячі яйця, і вона може досягти піку, який ми спостерігали в лютому - близько 40 грн за десяток. Ця ціна, скоріш за все, буде триматися до наступної весни, якщо ситуація кардинально не зміниться і не збільшиться промислове виробництво яєць", - сказала Литвин.

Виробництво яєць в Україні

За даними Держстату, в січні-травні 2021 агропідприємства скоротили виробництво яєць на 22,4%.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, ціни на яйця у квітні 2021 року були вже на 90% вище торішніх, на соняшникову олію – на 62,9%, цукор – на 65%.