Україна призупинила роботу морського коридору / фото УНІАН

Україна призупинила роботу тимчасового морського коридору через "вибухову загрозу" з боку росіян. 

Як повідомила консалтингова компанія "Барва Інвест", поточна заборона поширюється на 26 жовтня, але не виключено що вона буде продовжена.

Зазначається, що таке призупинення де-факто вже діяло протягом останніх двох днів через рішення військових, які посилалися на "вибухову загрозу" через збільшення активності російської авіації.

Відео дня

Також повідомляється, що ці обмеження означають простої суден.

"Ті учасники ринку, які зараз зі своєї кишені виплачують гроші за простої, при подальшій діяльності в Україні будуть закладати ці ризики та перекладати додаткові затрати вниз по логістичному ланцюжку. Як завжди, в результаті це відчує виробник на рівні закупівельної ціни", – наголосили в компанії.

Тимчасовий морський коридор з України

Після того, як Росія у липні відмовилась продовжувати участь у "зерновій угоді", Україна встановила тимчасовий маршрут з портів Великої Одеси.

Спочатку судновласники побоювалися працювати там, оскільки Росія погрожувала розглядати будь-які судна, що йдуть в Україну, як потенційно перевозять зброю. Проте все ж кількість суден, які йшли цим коридором, почала зростати.

За словами міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського, за час роботи тимчасового морського коридору, який був відкритий у серпні, Україна експортувала переважно в Європу і Африку майже 700 тисяч тонн зерна.

25 жовтня в Українській зерновій асоціації повідомили, що чиновники необгрунтовано заблокували рух суден по морському коридору. При цьому наголосили, що така затримка суден в портах завдає колосальних збитків українським аграріям та Державному бюджету країни.

Вас також можуть зацікавити новини: