Держводагентство готує стратегічне моделювання водного дефіциту в Україні / фото Wikipedia

Державне агентство водних ресурсів готує документи для моделювання водного дефіциту - водогосподарські баланси, які дають можливість оцінити та виявити, які саме території України будуть відчувати водний дефіцит, йдеться в повідомленні на урядовому порталі.

Читайте такожУкраїнські річки без води: як пережити посуху гідроенергетиці й аграріям

Зазначається, що 22 травня відбулося позачергове засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому голова Держводагентства Михайло Хорєв інформував про заходи відомства з водозабезпечення населення та базових секторів України в літній період 2020 року.

Відео дня

«Щоб уникнути дефіциту водних ресурсів встановлено оптимальні режими роботи водних об'єктів. Це ті узгоджені «правила гри» з водокористувачами для збалансованого водокористування в умовах маловоддя», - цитує прес-служба голову Держводагентства.

Повідомляється, що в цілому наповнення водосховищ дозволяє забезпечити повною мірою водні потреби українців. І не тільки пріоритетні - питні та побутові потреби населення, а й ті, які сприятимуть забезпеченню продовольчої безпеки країни - потреби зрошення.

«Залишається складною ситуація на р. Тетерів з наповненням водою водосховищ Відсічне і Денишівське, які є джерелами водопостачання міста Житомир. Для поліпшення цієї ситуації водогосподарські організації забезпечили скиди води з вищерозташованих штучних водних об'єктів, однак це не вирішило проблему в цілому», - сказано в повідомленні.

Щодо режимів роботи дніпровських водосховищ на травень встановлені обмеження обсягів води, що пропускаються через турбіни Кременчуцької ГЕС. Узгоджене рішення відповідає статті 45 Водного кодексу України щодо пріоритетності використання води для питних і побутових потреб населення в період маловоддя.

Крім того, при Держводагентстві розпочала роботу експертна група з розробки стратегічних напрямків збереження водності в умовах маловоддя.

В результаті засідання Держводагентству доручено і надалі забезпечувати неухильне дотримання узгоджених режимів роботи водосховищ та водогосподарських систем, а в разі погіршення подальшого зниження водності, оперативно корегувати режими роботи водосховищ і водогосподарських систем з урахуванням прогнозу водності, і у разі необхідності вжити заходів щодо обмеження прав водокористувачів або зміни умов водокористування відповідно до статті 45 Водного кодексу України.

Як повідомляв УНІАН, 3 березня Державне агентство водних ресурсів України вперше допустило обмеження права водокористувачів у використанні води через аномально теплу осінь та зиму.

Довідка УНІАН. Через аномально теплу зиму у 2020 році та недостатню кількість опадів для наповнення річок Укргідрометцентр прогнозує дефіцит води в річках у весняно-літній період.