В Україні може виникнути дефіцит води / фото УНІАН

В Раді національної безпеки і оборони виступають за інвентаризацію джерел підземних вод в Україні з огляду на ймовірність виникнення водного дефіциту через посушливий клімат останніх п'яти років.

Про це повідомляє прес-служба РНБО.

Сьогодні відбулося засідання робочої групи з питань безпеки водних ресурсів держави та забезпечення населення якісною питною водою в населених пунктах України. На ньому розглядалися питання щодо стану поверхневих водних об’єктів та прогнозні показники забезпеченості населення і галузей економіки України поверхневими водними ресурсами протягом поточного року.

Відео дня

Згідно з інформацією Державного агентства водних ресурсів, останні п’ять років були маловодними, тому існує ймовірність виникнення водного дефіциту у басейнах деяких річок, які мають значне антропогенне навантаження.

Читайте такожКатастрофічний рекорд: рівень води у Десні впав до мінімуму за 140 років спостережень

Секретар РНБО України Олексій Данилов зазначив, що ймовірність маловоддя вимагатиме оптимізації використання водних ресурсів та економного водоспоживання.

Серед іншого, він звернув увагу на важливість проведення повної інвентаризації джерел підземних вод питної якості й артезіанських свердловин з метою залучення їх до систем водопостачання.

Під час засідання також йшлося про необхідність залучення додаткових фінансових ресурсів для модернізації систем централізованого водопостачання для забезпечення населення якісною питною водою.

Також було ініційовано й обговорено питання стосовно необхідності розробки водної стратегії України.

За підсумками наради ухвалено протокольне рішення з рекомендаціями уряду щодо забезпечення водної безпеки держави у 2020 році.