Попередні висновки щодо врожаю невтішні/ фото УНІАН Володимир Гонтар

В Україні ситуація з врожайністю кукурудзи в розрізі областей дає можливість зробити попередні висновки, які в більшості випадків невтішні.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив президент Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса.

Читайте такожУкраїнські аграрії продовжують збирання врожаю

Відео дня

Як зазначає експерт, лідером по посівах кукурудзи є Полтавщина з 666 тис.га, з яких вже зібрано 125 тис. га, що становить 19%. Друге місце останні роки утримує Чернігівська область з 566 тис.га під кукурудзою. Тут зібрали тільки 4%. Третє та четверте місце поділили Черкаська та Вінницька області, де зібрано 12% та 19% відповідно.

Скріншот з Facebook

"Врожайність кукурудзи в цих основних регіонах її виробництва є плачевною. Вінниччина показує середню врожайність 4,8 т/га, Дніпропетровщина — 2,08 т/га, Київщина -3,4 т/га, Кіровоградщина — 2,7 т/га, Полтавщина — 5 т/га, а Черкащина — 4, 7 т/га. Цифри показують, що з кукурудзою дійсно будуть проблеми, і це вплине на загальнодержавні показники", — констатує Алекс Ліссітса.

Скріншот з Facebook

При цьому президент УКАБ прогнозує, що кукурудзи на експорт піде менше, ніж прогнозувалося.

Скріншот з Facebook

"Очевидно, що українським аграріям прийшов час думати про технології, адже Дніпропетровська, Кіровоградська, частково Полтавська області, південна частина Вінницької області не зможуть впроваджувати ті технології, які застосовувалися раніше. Зміни клімату настільки істотні, що не вийде працювати за старими технологіями", — резюмує він.

Прогноз

За даними Мінекономіки, найбільші за площею втрати потенційного врожаю кукурудзи очікувалися в Черкаській (133,8 тисячі га), Одеській (33,5 тисячі га) та Кіровоградській (21,3 тисячі га) областях. Разом з тим істотне зниження врожайності спостерігається в Черкаській (234 тисяч га), Кіровоградській (146,7 тисячі га) і Полтавській (120,5 тисячі га) областях.

"В цілому, по всій території України орієнтовні втрати по кукурудзі можуть скласти близько 2 мільйонів тонн", - підкреслили в Мінекономіки.

Що цьому передувало

  • У травні 2020 року Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України прогнозувало урожай зернових і зернобобових культур в Україні в поточному році на рівні 68 мільйонів тонн, а олійних – 20 мільйонів тонн.
  • 19 серпня Мінекономіки погіршило прогноз щодо зернових через втрати врожаю кукурудзи.