Зеленський підписав закон, що зменшує ризики зростання цін на продукти

Президент підписав закон про скасування зниженої ставки ПДВ на ряд сільськогосподарської продукції.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про відновлення ставки податок на додану вартість (ПДВ) у 20% для деяких видів сільськогосподарської продукції, яку раніше в Україні знизили до 14%.

Про це повідомила прес-служба Офісу президента.

Читайте такожКартопля гниє на полях: експерти розповіли, що буде з цінами

Відзначається, що це зменшить ризики підвищення цін на продукти харчування, а також створить рівні умови сплати ПДВ для сільськогосподарських виробників і підприємств переробної галузі.

"Закон відновлює 20-відсоткову ставку податку на додану вартість при ввезенні на територію України великої рогатої худоби, свиней і овець, молока, жита, вівса, насіння льону, олійних культур, цукрових буряків", - йдеться в повідомленні.

Водночас знижена 14-відсоткова ставка ПДВ діятиме для зернових, які йдуть на експорт і які найчастіше фігурують у податкових "скрутках", - тобто за постачання яких держава повертає постачальникам цей податок. Серед них - пшениця, жито, ячмінь, кукурудза, соєві боби, ріпак та соняшник.

Документ набирає чинності з наступного дня після опублікування і застосовується до податкових періодів, починаючи з першого числа місяця, наступного за місяцем опублікування закону.

Зниження ставки ПДВ: що необхідно знати

  • 22 лютого президент Володимир Зеленський підписав прийнятий парламентом закон про зниження ставки ПДВ з 20% до 14% на операції з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції.
  • Право на знижену процентну ставку ПДВ отримали такі види продукції: Велика рогата худоба, свині, пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза, соєві боби, насіння льону, ріпаку, насіння соняшнику, насіння і плоди інших олійних культур, цукровий буряк та ін.
  • При цьому бізнес-спільнота зазначала, що до цього переліку не повинно було потрапити молоко-сировина. Також це викликало шквал невдоволення в переробній галузі, оскільки підприємства купували сировину за зниженою ставкою, а при подальшій реалізації виробленої продукції повинні були доплачувати з власної кишені різницю ПДВ.