Суд скасував штраф Коболєва / фото УНІАН

Шостий апеляційний суд підтвердив рішення Подільського районного суду Києва про скасування штрафних санкцій для голови правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрія Коболєва за порушення в подачі митної декларації та несплату ПДВ.

Читайте такожНовий контракт Коболєва: без премій та з урізаною зарплатою

Згідно із судовим позовом від Енергетичної митниці ДФС України, підставою для притягнення до відповідальності Коболєва є неподання додаткової митної декларації, а також незабезпечення сплати податку на додану вартість при купівлі російського газу в 2015 році.

Відео дня

Фіскали попросили суд стягнути з голови «Нафтогазу» штраф у розмірі 300% від суми несплаченого митного внеску в сумі 7,02 млрд грн.

Своєю чергою нацкомпанія пояснила, що документи не були надані з об'єктивних причин через те, що газовий контрагент НАКу російський «Газпром» не підписував необхідні документи, оскільки між ними існує спір щодо обсягу поставленого блакитного палива.

20 березня 2019 року Шостий апеляційний суд Києва підтвердив рішення суду першої інстанції (рішення Подільського районного суду Києва) і залишив скаргу ДФС без задоволення.

Як повідомляв УНІАН, 27 липня 2018 року Подільський районний суд Києва визнав протиправним і скасував рішення Енергетичної митниці Державної фіскальної служби, згідно з яким голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв був оштрафований на 7 млрд грн.

У лютому 2018 року Коболєв заявив про те, що Державна фіскальна служба виписала йому два персональних штрафи на суму 7 і 1,3 млрд грн, які він повинен сплатити не пізніше п'ятнадцяти днів.

На думку Коболєва, таким чином хтось у Фіскальній службі вирішив його привітати з історичною перемогою в Стокгольмі. За словами Коболєва, реальна причина цих штрафів - відмова «Нафтогазу» оформляти й оплачувати поставлений на окуповану територію «Газпромом» газ.

2 березня президент Петро Порошенко доручив генпрокурору Юрію Луценку та в. о. голови Державної фіскальної служби Мирославу Продану перевірити обґрунтованість нарахування багатомільярдного штрафу.