Ілюстрація REUTERS

Антимонопольний комітет України оштрафував «Сумигаз» за зловживання монопольним становищем і зобов'язав компанію компенсувати споживачам їх витрати на ремонт і заміну лічильників. Про це повідомляється на сайті комітету.

Читайте такожВ Україні поступово завершується опалювальний сезон

«З початку року Сумським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету ухвалене вже третє рішення про визнання дій «Сумигаз» зловживанням монопольним (домінуючим) становищем на ринку розподілу природного газу та накладення штрафних санкцій в розмірі: 68 тисяч гривень», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Відзначається, що законодавство покладає на оператора газорозподільних систем при проведенні повірки лічильників газу побутових споживачів здійснювати за рахунок підприємства ремонт лічильників, які цього потребують, або заміну на нові тих лічильників, які не підлягають ремонту.

«В ході проведеного відділенням дослідження встановлено, що ВАТ «Сумигаз» внаслідок невиконання приписів законодавства перекладав на споживачів свої зобов'язання з проведення ремонту/заміни лічильників. Таким чином, 1373 споживача були позбавлені права на проведення безкоштовного ремонту побутових лічильників і 11643 споживача - на проведення безкоштовної заміни лічильників, в результаті чого вони були змушені забезпечувати ремонт/заміну лічильників за свій рахунок (нести не передбачені чинним законодавством витрати)», - зазначається в повідомленні.

За даними АМКУ, загальна сума додатково понесених споживачами Сумської області витрат внаслідок зловживання монопольним становищем підприємства перевищує 12 млн грн.

«Сумигаз» має заплатити штраф у розмірі 68 тис. грн і усунути наслідки порушення. У мотивувальній частині рішення зазначено, що під усуненням наслідків слід розуміти повернення споживачам коштів на суму близько 12 млн грн або здійснення перерахунків на зазначену суму в рахунок майбутніх платежів», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 5 квітня в результаті позапланових перевірок Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), наклала штраф за донарахування обсягів споживання газу в платіжках на «Сумигаз», «Миколаївгаз», «Харківміськгаз» та «Дніпрогаз» на 3,4 млн грн за наднарахування в платіжках за газ.

В результаті проведених перевірок НКРЕКП наклала штраф за донарахування в платіжках за газ вже на дванадцять операторів газорозподільних мереж групи «Регіональна газова компанія» на загальну суму майже 10,5 млн грн.

У березні НКРЕКП розпочала перевірки операторів газорозподільних систем в Україні за фактом виставлення ними завищених сум у платіжках за газ для населення в кінці минулого року.