НКРЕКП оштрафувала ще чотири газорозподільні компанії / фото УНІАН

У результаті позапланових перевірок Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) наклала штраф за донарахування обсягів споживання газу в платіжках на чотирьох операторів газорозподільчих мереж на загальну суму 3,4 млн грн. Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні сьогодні.

Читайте також«Нафтогазу» дозволили знизити ціну на газ для населення

Рішення регулятора торкнулося компаній «Миколаївгаз», «Харківміськгаз», «Сумигаз» і «Дніпрогаз», які входять до групи «Регіональна газова компанія», яка належить бізнесменові Дмитру Фірташу, при цьому штрафні санкції для кожного оператора ГРС становлять 850 тисяч гривень, що є максимальною сумою фінансового покарання у даному випадку.

Відео дня

Регулятор наклав штраф за порушення ліцензійних умов у частині приведення обсягів використаного природного газу побутовими споживачами до стандартних умов, що призвело до додаткових нарахувань у платіжках споживачів.

НКРЕКП зобов'язала компанії провести перерахунки щодо тих конкретних споживачів, стосовно яких проводилась перевірка, а також зробити перерахунок додаткових нарахувань за весь період, починаючи з жовтня 2018 року, щодо всіх споживачів, стосовно яких здійснювалися такі донарахування, до 26 квітня 2019 року.

Згідно з рішенням, регулятор направить звернення до Антимонопольного комітету України для проведення розслідування про зловживання монопольним становищем зазначеною компанією.

Крім того, за результатами планової перевірки оператора ГРС «Дніпрогаз» було виявлено інші порушення, за які регулятор додатково оштрафував компанію ще на 850 тис. грн

Серед таких порушень були невстановлення газових лічильників для 22% своїх споживачів. Нацкомісія зобов'язала облгаз зайнятися встановленням нових і повіркою прострочених лічильників.

Таким чином компанію «Дніпрогаз» було оштрафовано на суму 1,6 млн грн.

Як повідомляв УНІАН, у результаті проведених перевірок НКРЕКП наклала штраф за донарахування в платіжках за газ вже на дванадцять операторів газорозподільчих мереж групи «Регіональна газова компанія» на загальну суму майже 10,5 млн грн.

У березні НКРЕКП почала перевірки операторів газорозподільчих систем в Україні за фактом виставлення ними завищених сум у платіжках за газ для населення наприкінці минулого року.

Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, в лютому цього року отримала дозвіл від Державної регуляторної служби України на проведення позапланових перевірок 20 операторів газорозподільчих систем на предмет донарахування в платіжках споживачів.