Ілюстрація REUTERS

Білоруський концерн "Белнефтехим" вимагатиме компенсації від російської "Транснафти" за постачання неякісної нафти.

Читайте такожРосія заборонила експорт в Україну нафти та нафтопродуктів

Про це повідомляє БелТА з посиланням на заяву голови концерну Андрія Рибакова.

Відео дня

"Всі можливі наслідки будуть обговорені з "Транснафтою" на майбутній нараді. Білоруська сторона буде наполягати на виробленні компенсаційних механізмів", - сказав він.

Голова зазначив, що потрібно замінити нафту якісним продуктом з відсутністю перевищення допустимої концентрації по хлорорганіці. Концерн над цим працює і чекає інформації від російської сторони.

"У нас з білоруською стороною укладено договори на прокачування нафти, де обумовлені в тому числі дії сторін у разі перевищення норм органічних хлоридів у нафті. Ми діятимемо відповідно до цих договорів", - заявили в російській "Транснафті".

Про те, що з Росії стала надходити неякісна нафта Urals, стало відомо ввечері 19 квітня. Першим про надходження неякісної нафти повідомив Мозирський нафтопереробний завод, окремі проби показували перевищення вмісту хлорорганічних сполук у сто разів. Ці сполуки можуть зіпсувати теплообмінне обладнання і каталізаторні системи, їх ремонт може тривати від півроку і більше, а збиток може становити сотні мільйонів доларів.