Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» в 2018 році отримала 13,6 млрд грн чистого прибутку, що на 64% менше від показника за 2017 рік, йдеться у фінансовій звітності компанії, незалежний аудит якої провела аудиторська компанія Deloitte.

Читайте такожКабмін та "Нафтогаз" погодили зменшення ціни на газ у травні

Коментуючи цей результат, у прес-службі «Нафтогазу» зазначили, що скорочення розміру чистого прибутку порівняно з минулим роком відбулося внаслідок того, що у фінансовій звітності компанії за 2017 рік були відображені позитивні результати рішень Стокгольмського арбітражу в розмірі 12,6 млрд грн. У звітності за 2018 рік, в свою чергу, був врахований визнаний «Нафтогазом» ПДВ на компенсацію згідно з рішенням арбітражу щодо транзиту газу в розмірі 4,8 млрд грн. На скорочення прибутку «Нафтогазу» на 10,1 млрд грн вплинуло також забезпечення за судовими позовами. Більшу частину цієї суми, а саме 9,6 млрд грн, становить забезпечення у судовій справі з АТ «Укртрансгаз» щодо покриттю розбалансів у ГТС.

Відео дня

«При цьому «Нафтогаз» отримав прибуток від продажу і поставки природного газу в розмірі 5,1 млрд грн. У тому числі отримано збитки від реалізації газу споживачам ПСО в розмірі 2,9 млрд грн і прибуток за рахунок реалізації газу іншим споживачам за нерегульованими цінами - майже 8 млрд грн, що в 1,5 раза більше, ніж у 2017 році», - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, «Нафтогаз» в 2017 році збільшив чистий прибуток в 2,2 раза - до 39,4 млрд грн.

У прес-службі «Нафтогазу» зазначили, що перемога в арбітражних процесах проти «Газпрому» стала головним фактором прибутковості групи в 2017 році. Без позитивного ефекту арбітражу в справі про транзит газу група зазнала б чистих збитів у розмірі 7,4 млрд грн.

Довідка УНІАН. НАК «Нафтогаз України» - найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти і газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через мережу АЗС.