Експерт прогнозує різке подорожчання газу для населення / фото УНІАН

Ціна на газ для населення до жовтня 2019 року може підвищитися на 40% - до рівня 9700 за тисячу кубометрів у зв'язку з недоліками поточної нормативної бази та недосконалістю механізмів формування тарифів, які впливають на формування ціни.

Читайте такожЦіна на газ для українців буде різною: де платитимуть найбільше (інфографіка)

Такий прогноз під час прес-конференції висловив експерт в області енергетики Валентин Землянський.

Відео дня

"Ми очікуємо, що ціна на газ на 1 жовтня цього року становитиме 9700 гривень за тисячу кубічних метрів. Тобто до січня 2020 року ми вийдемо на цей тариф. Тобто на 40-50% від сьогоднішньої ціни. У середньому платіжка, яка зараз становить 4000 гривень, у листопаді буде 6000-6300 гривень. Збереження поточної політики призведе до продовження підвищення тарифів", - сказав він.

За його словами, що буде після 2020 року, і як буде формуватися ціна, залишається невідомим.

"Ми потрапляємо в ситуацію, коли тарифи на газ будуть переглядатися щомісяця, відповідно збільшуватимуться. Навіть коли низький сезон на газ, то ціна підвищується, що вже казати про високий сезон. Таку ситуацію ми матимемо до кінця року", - пояснив він.

На думку Землянського, якщо уряд не прийме жодних рішень і не буде змінено нормативну базу, то з 1 січня 2020 року ціна на газ піде у вільне плавання, без будь-яких обмежень.

"Нагадаю, що зараз обмеження 9700 гривень за тисячу кубометрів, далі буде те, що у нас уряд називає вільним ринком, тобто ціну на газ встановлюватиме компанія "Нафтогаз України", - уточнив він.

Експерт пояснив, що в останній постанові уряду ціну на газ для населення прив'язали до ціни на блакитне паливо для промисловості.

"Встановлено лише верхню планку, вище якої не можна піднімати – це 9700 гривень за тисячу кубометрів, відповідно, НАК "Нафтогаз України" сам собі режисер. Він встановлює ціну для промисловості й ціну для населення в рамках, які йому надав Кабінет міністрів, від 9700 гривень і нижче", - заявив він.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів і Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" розробили новий механізм визначення регульованої ціни для населення і теплової генерації з 1 травня 2019 року.

Цей механізм передбачає такий підхід до формування ціни: якщо ринкова ціна газу для промислових споживачів нижча встановленої в постанові Кабміну від 19.10.18 №867, ціна для населення відповідно знизиться. Якщо ж ринкова ціна газу для промисловості перевищить встановлений урядом рівень, то ціна для населення залишиться на цьому рівні.