Ілюстрація REUTERS

Президент України Петро Порошенко підписав закон, що передбачає перехід від «зеленого» тарифу до механізму аукціонів для нових об'єктів відновлюваної енергетики до 2020 року. Про це повідомляється на сайті парламенту.

Читайте такожНа Хмельниччині запрацювала друга за потужністю СЕС в Україні

Як повідомляв УНІАН, 25 квітня Верховна Рада України ухвалила закон, який передбачає перехід від «зеленого» тарифу до механізму аукціонів для нових об'єктів відновлюваної енергетики до 2020 року.

Відео дня

Як повідомляється в пояснювальній записці, необхідність прийняття документа зумовлена високою ціновою навантаженням на гуртовий ринок електроенергії. Обсяг виробленої зеленої енергії в кінці 2017 року становив 1,5%, у той час як цінове навантаження на гуртовий ринок електроенергії становило 7,5%, а до кінця 2018 року вже 8,2%.

Законопроектом також передбачено зниження ціни на «зелений» тариф для сонячних електростанцій (СЕС) в 2020 році на 25% з подальшим зменшенням до 2,5% щорічно протягом трьох років.

Щодо вітрових електростанцій планується зменшення "зеленого тарифу" на 10% з подальшим зменшенням на 1,5% щорічно протягом трьох років.

Запропонований в документі механізм передбачає участь в аукціонах вітрових електростанцій (ВЕС) потужністю 20 МВт, а для інших видів відновлюваних джерел - понад 10 МВт – з 1 січня 2020 року.

З 2021-2022 років СЕС потужністю більше ніж 5 МВт, ВЕС потужністю 20 МВт, з 2023 року - СЕС потужністю більше 1МВт, ВЕС - більше 3 МВт також повинні будуть продавати електроенергію на аукціонах.

Відмінність від поточних умов «зеленого» тарифу, який діє до 2030 року, в тому, що після аукціону підтримка суб'єктів господарювання гарантується протягом 20 років з дати введення в експлуатацію.