Ілюстрація REUTERS

Представник президента України у Кабінеті міністрів Андрій Герус закликав уряд повторно розглянути прийняті на засіданні рішення по енергетиці.

Читайте також"Роттердам+" робить світло і тепло для українців на 40% дорожчими - ЗМІ

На своїй сторінці в Facebook він написав, що на засіданні Кабміну 22 травня розглядався пакет урядових рішень у сфері енергетики, в тому числі три постанови, що стосуються впровадження нового ринку електричної енергії.

Відео дня

"На жаль, це було трохи дивне засідання Кабінету міністрів, коли одним пакетом були проголосовані рішення, які не були на порядку дня і навіть не були озвучені з голосу. Деякі рішення, які, як потім виявилося, були прийняті, навіть не були в переліку питань, які розглядаються (і це зафіксовано)", - написав він.

За його словами, деякі рішення, які вчора розглядалися на засіданні Кабміну, містять дискримінаційні норми, які ставлять державні компанії в гірші умови, а приватні енергетичні компанії отримують привілейоване становище.

"На жаль, такі рішення приймалися поспіхом ще до отримання відповідного висновку Антимонопольного комітету", - додав Герус.

Він зазначив, що на деякі рішення були отримані скарги від іноземних компаній, які розглядали можливість інвестувати в генеруючі потужності в Україні, на те, що такі правила обмежують конкуренцію та створюють перевагу окремим локальним енергетичним компаніям.

"Думаю, це не найкраща практика, коли уряд так впроваджує новий ринок електричної енергії. Вважаю, такі важливі рішення повинні пройти повноцінне професійне публічне обговорення. На мою думку, краще в цій ситуації було б, якщо б на наступне засідання уряду були повторно винесені такі складні дискусійні питання для повноцінного розгляду та прозорого прийняття рішення", - зазначив представник президента.