Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила до громадського обговорення зміни в порядок сертифікації оператора газотранспортної системи (ГТС), що дозволяють прийняти рішення про сертифікацію оператора з відстрочкою набрання чинності відповідного документа до моменту виконання оператором обов'язкових додаткових умов.

Читайте також"Нафтогаз" створив нового оператора української ГТС

Про це повідомляється на сайті НКРЕКП.

Відео дня

"Проектом постанови пропонується доповнити Порядок здійснення процедури сертифікації оператора газотранспортної системи новим розділом, який передбачає, що якщо в силу об'єктивних причин оператору газотранспортної системи потрібен додатковий час для забезпечення відповідності вимогам про відокремлення й незалежності оператора газотранспортної системи, передбачених Законом для обраної моделі відділення, НКРЕКП може прийняти рішення про сертифікацію з набранням чинності після виконання оператором газотранспортної системи додаткових умов, обов'язкових для виконання", - сказано в повідомленні.

Крім того, проектом постанови передбачаються дії НКРЕКП за невиконання оператором газотранспортної системи додаткових умов, обов'язкових для виконання, а також деякі редакційні правки до Порядку.

Довідка УНІАН. У 2016 році Кабмін ухвалив рішення про створення нової компанії - оператора ГТС - акціонерного товариства "Магістральні газопроводи України". Водночас менеджмент національного нафтогазового холдингу "Нафтогаз України" створив у структурі діючої держкомпанії "Укртрансгаз" нову філію - "Оператор ГТС України".

Відділення ГТС в нову юрособу і залучення європейського партнера до її управління необхідні для того, щоб європейські компанії змогли в майбутньому купувати газ на східному кордоні України, а потім транзитом передавати його на європейський ринок, зберігши обсяги транзиту після завершення діючого контракту з "Газпромом".

Новий оператор газотранспортної системи повинен отримати сертифікацію, подавши заявку у НКРЕКП і Секретаріат Енергетичної спільноти.