Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України затвердив рішення про відокремлення газотранспортної системи України за моделі OU (Ownership unbundling), повідомила прес-служба держкомпанії "Магістральні газопроводи України" (МДУ).

Читайте такожТруба-2020: експерти розповіли, як головний актив України ризикує перетворитися на купу заліза

"Ми вітаємо сьогоднішнє рішення уряду прийняти зміни до постанови КМУ №496 з реалізації моделі "анбандлінга", запропонованої на засіданні Координаційної Ради 16 травня 2019 року. Модель базується на принципі власності (OU), передбачає подачу заявки на сертифікацію, підписання транзитного угоди та отримання майна, необхідного для здійснення транспортування газу компанією ВАТ "МГУ", - сказано в повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що така модель не вимагає додаткових законодавчих змін, наприклад, прийняття закону про концесії, як це було б необхідно для імплементації моделі ISO (Independent System Operator).

"Довгоочікуване рішення дає можливість дійсно почати виконання зовнішніх зобов'язань України перед ЄС і, що головне, зобов'язань по створенню вільного ринку природного газу перед кінцевими споживачами, промисловістю та учасниками ринку", - відзначили в прес-службі.

Повідомляється, що прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив розробити детальний план дій, а також скоординувати дії з Європейською комісією, секретаріатом Енергетичної спільноти, Світовим банком та іншими міжнародними партнерами.

Наголошується, що успішна реалізація постанови та проекту "анбандлінга" загалом залежить від тісної співпраці з НАК "Нафтогаз України" для створення незалежного Оператора ГТС до 1 січня 2020 року.

Як повідомляв УНІАН, у середині травня виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявив, що запропонована урядом модель анбандлінга може призвести до програшу України російському "Газпрому" в новому Стокгольмському арбітражі, що змусить НАК повертати російської газової компанії 3 мільярди гривень.

Довідка УНІАН. У 2016 році Кабмін ухвалив рішення про створення нової компанії - оператора ГТС - акціонерного товариства "Магістральні газопроводи України". Водночас менеджмент національного нафтогазового холдингу "Нафтогаз України" створив у структурі діючої держкомпанії "Укртрансгаз" новий філіал - "Оператор ГТС України".

Відділення ГТС в нову юрособу і залучення європейського партнера до її управління необхідні для того, щоб європейські компанії змогли в майбутньому купувати газ на східному кордоні України, а потім транзитом передавати його на європейський ринок, таким чином зберігши обсяги транзиту після завершення діючого контракту з "Газпромом".

На початку 2019 року "Нафтогаз" створив нову компанію - "Оператор газотранспортної системи України", 100% власником якої є АТ "Укртрансгаз", в рамках реалізації чергового етапу по відділенню оператора ГТС і залучення європейського партнера до її управління.