Ілюстрація REUTERS

Більшість членів Ради національної безпеки та оборони України в ході наради, яка проходила під головуванням президента України Володимира Зеленського, висловилися за перенесення запуску нового ринку електроенергії.

Читайте такожВ Міненерго не впевнені щодо доцільності запуску енергоринку з 1 липня

Про це повідомив в ході брифінгу секретар РНБО Олександр Данилюк.

Відео дня

"Більшість учасників засідання зійшлися на тому, що введення в дію закону (Про ринок електроенергії - УНІАН) треба відкладати. Питання, робити це на 3 місяці, на 9 місяців або на рік. Але також була позиція, що треба готуватися до того, що його все ж буде запроваджено", - сказав Данилюк.

"Не останню роль відіграє здатність внести зміни до закону, який відстрочить. Чи сприйме Верховна Рада цей закон як пріоритетний, чи буде достатньо голосів? Зараз це питання відкрите. Остаточну позицію формуватиме Кабінет міністрів", - додав секретар РНБО.

Також він повідомив, що за 2 тижні буде проведено ще одне засідання РНБО на енергетичну тему, на якому будуть прийняті необхідні рішення.

Як повідомляв УНІАН, раніше президент України Володимир Зеленський також підтримав перенесення дати запуску нового ринку електроенергії на три місяці або на один рік.

Представництва Європейського Союзу та Європейського інвестиційного банку в Україні, а також Європейський банк реконструкції та розвитку рекомендували відкласти впровадження нового ринку електричної енергії в нашій країні на обмежений період часу через те, що важливі регуляторні норми та IT-системи ще не готові.

Один з ключових кредиторів України Світовий банк підтримує спрямований на впровадження конкуренції Закон "Про ринок електричної енергії", однак рекомендує перенести запуск нового ринку в Україні на 1 жовтня поточного року у зв'язку з неготовністю деяких положень нормативно-правової бази та ІТ-систем.

Довідка УНІАН. У середині квітня 2017 року Верховна Рада прийняла Закон "Про ринок електроенергії". За словами одного з авторів документа, цей закон призведе до того, що в сегментах генерації електроенергії та її постачання для кінцевих споживачів виникнуть конкурентні відносини, що змусить виробників підвищувати свою ефективність і виведе з ринку неефективну генерацію. Впровадження нового ринку електроенергії також дозволить обирати постачальників електроенергії. Перші торги електроенергією в новоутворених сегментах ринку мають стартувати в Україні 1 липня 2019 року.