Президент України Володимир Зеленський / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський провів нараду за участю членів Ради національної безпеки та оборони України з питань енергетичної безпеки, де зазначив, що ключовим у реформуванні енергетичної сфери є демонополізація енергетичних ринків.

Читайте такожЗеленський змінив склад РНБО (список)

Як повідомляє прес-служба голови держави, Зеленський зазначив, що одним із зобов'язань України перед Європейським Союзом є реформування енергетичної галузі. З 1 липня має запрацювати черговий етап ринку електроенергії.

Відео дня

"Але в умовах суцільної монополізації можуть виникнути ризики та для виробників, і для споживачів, і для економіки України загалом. Про це нас попереджають міжнародні партнери", - підкреслив Зеленський.

Голова держави також нагадав, що позавчора він відвідав шахту "Лісова" у Львівській області, де загинули два гірники, і висловив співчуття рідним і близьким загиблих.

"Два роки тому загинули 8 гірників на шахті "Степова" ДП "Львіввугілля". Нещодавно загинули 17 шахтарів на шахті "Східкарбон" біля Луганська. Це все наші люди. Проблеми у вугільній галузі мають спільні корені, де б вони не виникали", - підкреслив президент.

Голова держави зазначив, що за останній тиждень він побував у двох місяцях, де гинуть українці.

"Якщо на фронті вбивають кулі та снаряди, то в тилу - безвідповідальність, безгосподарність і корупція", - підкреслив Зеленський.

Сьогодні проблематику енергетики обговорили у форматі наради, а через два тижні будуть прийняті відповідні рішення.

"Ціна питання дуже велика - безпека і добробут наших людей", - зазначив президент.

Зеленський констатував, що протягом 2014-2018 років видобуток вугілля державними підприємствами України зменшилася на 47%. Українська економіка критично залежить від імпорту енергоносіїв, і дуже мало зроблено для їх отримання з різних джерел.

"Попри оптимістичні заяви, видобуток газу не зростає. Завтра - літо, а зима близько. І уже слід готуватися до опалювального сезону", - підкреслив президент.