Ілюстрація / REUTERS

Запуск нового ринку електроенергії в Україні, який згідно із законом має запрацювати 1 липня, необхідно відкласти на рік, сказав журналістам перед засіданням уряду представник президента України у Кабінеті міністрів Андрій Герус.

Читайте такожЕлектроенергія у новому ринку дорожчати не буде - НКРЕКП

"На мою думку, потрібно відкласти на рік. Розробити помісячний план, як до цього підготуватися, як підготуватися, щоб збільшити конкуренцію, щоб розв'язувати проблему паритетного субсидування, проблему боргів, неплатежів, проблему нормативно-правових актів. Для цього буде помісячний план виконання", - сказав він.

Відео дня

"До 1 липня 2020 року ми можемо бути спокійно готові", - зазначив Герус.

Як повідомляв УНІАН, раніше президент України Володимир Зеленський також підтримав перенесення дати запуску нового ринку електроенергії на три місяці або на один рік.

Представництва Європейського Союзу та Європейського інвестиційного банку в Україні, а також Європейський банк реконструкції та розвитку рекомендували відкласти впровадження нового ринку електричної енергії в нашій країні на обмежений період часу з-за того, що важливі регуляторні норми та IT-системи ще не готові.

Один з ключових кредиторів України Світовий банк підтримує спрямований на впровадження конкуренції Закон "Про ринок електричної енергії", однак рекомендує перенести запуск нового ринку в Україні на 1 жовтня поточного року у зв'язку з неготовністю деяких положень нормативно-правової бази та ІТ-систем.

Довідка УНІАН. У середині квітня 2017 року Верховна Рада прийняла Закон "Про ринок електроенергії". За словами одного з авторів документа, цей закон призведе до того, що в сегментах генерації електроенергії та її постачання для кінцевих споживачів виникнуть конкурентні відносини, що змусить виробників підвищувати свою ефективність і виведе з ринку неефективну генерацію. Впровадження нового ринку електроенергії також дозволить обирати постачальників електроенергії. Перші торги електроенергією в новоутворених сегментах ринку мають стартувати в Україні 1 липня 2019 року.