Ілюстрація REUTERS

Один з ключових кредиторів України Світовий банк підтримує спрямований на впровадження конкуренції закон "Про ринок електричної енергії", однак рекомендує перенести запуск нового ринку на 1 жовтня поточного року у зв'язку з неготовністю деяких положень нормативно-правової бази та ІТ-систем.

Читайте такожПрезидент підтримує перенесення запуску ринку електроенергії в Україні – Герус

Про це сказано в заяві Світового банку, розміщеному на офіційній сторінці банку в мережі Facebook.

Відео дня

Зазначається, що з моменту прийняття даного закону Світовий банк надавав фінансову та технічну допомогу "Укренерго" і "Енергоринку", а також уряду і Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), для підготовки до відкриття ринку 1 липня, як це передбачено у вищезгаданому законі.

"Проте, досі існують важливі елементи нормативно-правової бази та необхідних ІТ-систем, які не готові до відкриття ринку 1 липня. Передчасний запуск нового ринку електроенергії до отримання необхідних регуляторних і технічних засобів може поставити під загрозу належне функціонування ринку і збільшити ризики для всіх учасників ринку", - підкреслили у Світовому банку.

Крім того, враховуючи нинішні політичні обставини, включаючи майбутні парламентські вибори в липні 2019 року, Світовий банк зазначає, що будь-які труднощі в роботі ринку електроенергії протягом цього періоду можуть зробити негативний вплив і використовуватися для дискредитації процесу реформ.

"Тому ми рекомендуємо перепланувати запуск нового ринку електроенергії на 1 жовтня 2019 року... Ми залишаємося відданими продовженню нашої підтримки всім суб'єктам ринку для завершення регуляторних і технічних заходів, необхідних для безпечного запуску нового ринку електроенергії як можна швидше", - підкреслили в банку.

Як повідомляв УНІАН, раніше Представництва Європейського Союзу та Європейського інвестиційного банку в Україні, а також Європейський банк реконструкції та розвитку рекомендували відкласти впровадження нового ринку електричної енергії в нашій країні на обмежений період часу через те, що важливі регуляторні норми та IT-системи ще не готові.

У свою чергу, президент України Володимир Зеленський підтримав перенесення дати запуску нового ринку електроенергії на три місяці або на один рік.

У середині квітня 2017 року Верховна Рада прийняла Закон "Про ринок електроенергії". За словами одного з авторів документа, цей закон призведе до того, що в сегментах генерації електроенергії та її постачання для кінцевих споживачів виникнуть конкурентні відносини, що змусить виробників підвищувати свою ефективність і виведе з ринку неефективну генерацію. Впровадження нового ринку електроенергії також дозволить обирати постачальників електроенергії. Перші торги електроенергією в новоутворених сегментах ринку мають стартувати в Україні 1 липня 2019 року.